Naturskyddsföreningen
Nordanstig
     
 

KLOTET

 
 
 

Cesium 2019

 
 

Cesium 2018

 
 

Cesium 2017

 
 

Cesium 2016

 
 

Cesium 2015

 
 

Cesium 2014

 
 

Cesium 2013

 
 

Dole

 
 

Exergi och återanvändning

 
 

Flyget

 
 

Gifter i barnkläder

 
 

KRAV

 
 

Kyckling

 
 

Monsanto

 
 

Radioaktivitet

 
 

Scampi

 
 

Skog?

 
 

Vattenfall

 
 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
 

AKTUELLT

 
 

VERKSAMHET

 
 

NORDANSTIG

 
 

FOTOALBUM

 
 

FÖRENINGEN

 
 

NATURKUNSKAP

 
 

KLOTET

 
 

KÅSERIER

 
 

REPORTAGE

 
 

LÄNKAR

 
     
     
     
 
 
 
     
     
     
     
 

KLOTET 2020

Det här är vad som förekommit på
KLOTET under år 2020

Obs! Det kan finnas externa länkar som inte längre fungerar

 

 
 

 


GODA NYHETER
November–december

* Sveriges radio sänder en serie i fem delar, "Drömmarnas Amazonas" med Lotten Collin: 30 min kl 10.04 den 21, 28 dec 2020 med fortsättning 4, 11 18 jan 2021. Serien går att lyssna på redan nu.

Sveriges radio

* Över en miljon underskrifter till EU mot avskogning.

Natursidan

*Beslut om nytt stort naturreservat i Blekinge.

Natursidan

* Miljögruppenm Pristine Seas har sedan 2008 inspirerat till skapandet av 23 marinreservat och växlar nu upp med ambitionen att fördubbla resultatet.

National Geographic

* I England kommer alla större vägprojekt avsätta mark åt viltfloran längs vägkanterna enligt ett initiativ av Highways England. Det räcker inte att bara avsätta mark, marken måste också vara näringsfattig så att den hotade delen av floran får en livsmiljö.

The Guardian

* Tio års restaurationsarbete med Monserrate Hill utanför Bogota i Colombia har gett resultat och förvandlad ett avskogat område till en livsmiljö för över ett hundratal fågelarter däribland femton arter kollibri.

Awara Musafir

* EEA menar att luften över Europa har förbättrats under de senaste årtiondena så färre människor ha dött av luftföroreningar.

European Environment Agency

* Ingen av de stora  bankerna i USA är längre villiga att investera i oljeborrning i Arktis.

Sierra Club

* I Tristan da Cunha har ett marint  reservat med fullständigt skydd, det fjärde största i världen, och med sina nästan sju hundra tusen kvadratkilometer störst i Atlanten.

National Geographic

* Florida förbjuder handel med  hajfenor. (Har varit transitstat, styrd från Kalifornien med HongKong som mål.)

Mongabay

2020-12-20

 


GODA NYHETER
Oktober

* Massiv kampanj kräver EU-stopp för import från global avskogning

Natursidan

* Rovdjur kan hindra att CDW sprids

Natursidan

*Mulmholkar kan hjälpa hotade insekter

Natursidan

* Rekordår för Vitryggen – Sveaskog lovar aktivt naturvårdsarbete

Natursidan

* Nu är nio av tio kommuner (248 av 290) buräggsfria. Nordanstig finns med på listan sedan ett par år.

Djurens rätt

* Vegoprodukter med färre tillsatser

aktavara.org

* Global sulfur dioxide pollution levels fell by 6% last year

Air Quality News

* Uganda skapar trädkorridor för chimpanser

Mondestuff

* Ålgräsängar restaurerar Virginias kust

ScienceNews

* Samoa skapar stort havsreservat

Government of Samoa

2020-11-16

 


GODA NYHETER
Augusti 2020

* Skärpta skogsbrukslagar i världens näst största regnskog.

Natursidan

* Vitvalarna Lilla Vit och Lilla Grå snart fria efter nio år i fångenskap

Natursidan

* Nya Zeeland satsar på biologisk mångfald.

Natursidan

* Wales förbjuder vilda djur på cirkus.

Djurens Rätt

* Fredag 19 juni röstade EU-parlamentet för tillsättandet av en så kallad undersökningskommitté om djurtransporter.

Djurens Rätt

* I25  år efter det att vargen kom tillbaka till Yellowstone har ekosystemet omvandlats och älgstammen stabiliserats. Älgarna svältr inte längre ihjäl.

National Geographics

* I Vietnam har man sett till att stänga illegala marknader med vilda djur och all import av vilda djur har stoppats.

WAN

* Världens köttkonsumtionen minskade förra året om kommer att minska också i år. Två år i följd – det har aldrig hänt förut.

Bloomberg

* Under årets sex första månader minskade kolkraftenergin för sörsta gången någonsin.

Guardian

2020-08-15

 


GODA NYHETER
Maj 2020

* Veterinärstudent anmäler Sveriges  Lantbruksuniversitet.

Djurens rätt

* Vattenbufflar nya naturvårdsarbetare i svenskt naturreservat

Natursidan

* Vildren född i finsk nationalpark – för första gången på 150 år

Natursidan

* Chile has become the 2nd South American country - and the 7th in the world - to update their national Paris Agreement climate action plan.

Reuters

* The world’s largest wealth fund has blacklisted Glencore, Anglo American, Sasol, AGL and four Canadian oil firms for excessive emissions

Reuters

* Sverige har stängt sitt sista kolkraftverk.

Independent

2019-12-16

 


Utdrag ur ett brev från Greenpeace

I nyhetsrapporteringen på sistone har följderna av coronapandemin ofta beskrivits som någonting som varit bra för naturen. Vi har sett positiva rapporter om renare luft i städer och sköldpaddor som återtagit stränder. Men den bilden stämmer inte överallt. Den globala pandemin har gjort att många av världens länder stängt ner flera av sina verksamheter, vilket även inkluderar naturskyddet. Det har gjort att en del miljöbrott ökat.

Förra veckan rapporterade vårt kontor i Argentina att lokala fiskare sett att över 100 fartyg, bedrivit olaglig aktivitet inom Argentinas ekonomiska zon. Global Fishing Watch-spårningsdata visar också en högre koncentration av fiskeaktivitet i området jämfört med samma period 2019 och 2018.

Från radarn på ett närliggande fartyg, avslöjades en “flotta av AIS-mörka (ospårade) fiskefartyg” som plundrade argentinska vattnen. Aktiviteten har rapporterats till den argentinska kustbevakningen och myndigheterna.

Luisina Vueso, talesperson för havsfrågor för Greenpeace i Argentina beskrev situationen såhär:

De flesta tror att den globala pandemin är en god nyhet för naturen. Men tyvärr är det inte den bild vi möts av i södra Atlantens oreglerade vatten. Det här visar att det industriella storskaliga fisket som finns där nu tar tillfället i akt för att plundra havet på liv. Tjuvfiskare går inte i karantän, de plundrar i mörkret.

Lösningen på det här problemet kan inte bara vara att utöka patrulleringen i de argentinska vatten, om hundratals fartyg från olika länder fiskar olagligt i området. Det behövs en global ansträngning från världens alla regeringar för att enas om ett starkt havsavtal som kan möjliggöra skapandet av havsreservat och skydda unika ekosystem som de utanför Argentinas kust, där illegalt fiske också bedrivs. Ett starkt havsavtal skulle också öka det internationella samarbetet för att förebygga att liknande situationer kan uppkomma i framtiden.

Fartygen fiskar efter bläckfisk med pilkar och det uppskattas att var och en fångar cirka 25 ton bläckfisk per natt. Utländska fartyg, utan licens, får inte fiska i ett annat lands exklusiva ekonomiska zon eller 200 nautiska mil från kusten.

Det är tydligt att coronapandemins effekter inte enbart behöver vara positiva för naturen. Vi ser att flera av de regleringar miljörörelsen nu kämpat i åratal för kan vara under hot för att få igång ekonomin efter denna “lockdown”. Vi ser även hur det är avgörande att vår natur skyddas och kontrolleras.

Frida Bengtsson
Greenpeace talesperson för globala havsfrågor

2020-05-16

 


Brev från Greenpeace

Vi tar norska staten till Högsta domstolen!

År 2017 påbörjade vi, tillsammans med den norska miljöorganisationen Natur och Ungdom, en rättsprocess mot norska staten, för att de öppnat upp för ny oljeborrning i Arktis sårbara natur – mitt i en pågående klimatkris. Fallet har prövats i både tings- och hovrätt, (där vi båda gånger vunnit viktiga delsegrar men inte lyckats få oljelicenserna ogiltigförklarade), och nu tas alltså fallet upp i Norges högsta domstol, där det ska avgöras om det är förenligt med norska grundlagen att fortsätta att expandera Norges klimatskadliga verksamhet.

Det här är fantastiska nyheter. Endast tio procent av de mål som överklagas till Högsta domstol tas upp, och endast i speciella fall behandlas ärendet av hela Högsta domstol, dvs av alla 19 domare. Det är ett enormt erkännande av hur viktigt detta klimaträttsfall är för Norge och resten av världen.

Det är ansvarslöst att låta oljeindustrin expandera in i det sårbara och smältande Arktis. Klimatforskningen visar tydligt: vi har redan hittat mer olja än vi kan bränna upp, speciellt om vi ska uppnå målen i Parisavtalet och därmed minska skadorna som orsakas av klimatförändringar. Då är det oerhört ansvarslöst att leta efter ännu mer olja.

Vi anser att den norska staten måste hållas ansvarig och att oljelicenserna omedelbart måste bedömas ogiltiga. En vinst skulle vara historisk, stoppa ny oljeborrning i Arktis och innebära verkliga konsekvenser för klimatet.

Vi har kommit långt, men det hade inte varit möjligt utan dig! Så vi vill tacka dig för allt ditt stöd och vi hoppas att du vill fortsätta vara med och höja din röst tillsammans med oss när vi säger nej till oljeborrning i Arktis och tar fallet till Högsta domstol.

Följ oss på sociala medier för mer uppdateringar

Gröna hälsningar,
från oss på Greenpeace

2020-05-06

 


Brev från Greenpeace

Fantastiska nyheter från Australien! Efter flera år av massivt motstånd mot oljeborrning utanför den sårbara, australiensiska sydkusten (Stora Australbukten) meddelar Equinor nu att de avbryter planerna. Den vilda kuststräckan är idag en fristad för sjölejon, delfiner, pingviner och valar, som kommer hit för att föda sina ungar, så väl som hem för havsörnar och albatrosser.

Det här är en enorm seger för Greenpeace och flera andra organisationer. Men först och främst för Australiens urfolk, fiskare, surfare, lokalt näringsliv och turistindustri. Vi är stolta och glada över att ha kämpat för det här viktiga naturområdet tillsammans med dem.

Segern i Stora Australbukten visar återigen att motstånd lönar sig!

Att Equinor drar sig ur Stora Australbukten är ett stort steg i rätt riktning. Nu måste den norska oljejätten även dra sig ur Arktis och skrota alla planer om mer utvinning av olja i Barents hav.

Världens klimat klarar inte mer oljeutvinning. Vårt krav till Equinor och resten av oljeindustrin är enkelt: Låt oljan stanna i marken och satsa istället på förnybar energi! Det är enda sättet att rädda klimatet och säkerställa trygga arbetsplatser i framtiden.

Det enda sättet som vi kan skydda kustområdet, de unika ekosystemen och det marina djurlivet i Stora Australbukten permanent, är att sluta leta efter ny olja. Vi förväntar oss nu att Australiens regering beslutar om ett totalförbud mot oljeborrning i bukten.

Equinors utträde ur Stora Australbukten betyder att miljarder fat olja stannar i marken och att omkring 817 miljoner ton kodioxidutsläpp inte hamnar i atmosfären. Det är fantastiskt goda nyheter för vår planet!

Tusen tack till alla som varit med på aktioner, skrivit under namninsamlingar, donerat pengar, delat inlägg i sociala medier och pratat med vänner och bekanta om varför Australiens sårbara sydkust måste skyddas.

Detta är en stor seger för oss alla!

Hälsningar

Frode Pleym
Chef Greenpeace Norge

2020-02-25

 


GODA NYHETER
Februari 2020

* Utökade fredade områden för fisk i Östersjön

Natursidan

* I Cambridge ska en berömd gräsmatta göras om till äng

Natursidan

* Utredning föreslår brottsrubriceringen "grovt djurplågeribrott" införs i Sverige.

Djurens rätt

* Ny djurskyddslag i Danmark erkänner djur som kännande varelser och förbjuder vilda djur på cirkus.

Djurens rätt

* En av Sveriges största minkfarmer stängd.

Djurrättsalliansen

* New York inför regler om fågelsäker beläggning på nybyggda hus (så att inte fåglarna kolliderar med husen).

Architectural Digest

* Tjuvjakten på norhörningar i Sydafrika fortsätter att minska.

News 24

2019-12-16

 


Utdrag ur ett brev från Greenpeace

Föreställ dig följande: du är på en avlägsen ö i Antarktis. Det är svinkallt och du har bott i en trång, liten hytt på ett fartyg de senaste tre veckorna.

Ditt jobb är att räkna varenda pingvin i den här kolonin.

Vår besättning bestående av forskare, aktivister och fotografer är på en episk skeppsexpedition från Nordpol till Sydpol för att skydda haven. Denna vecka är det pingvinräkning på den så kallade Elefantön i Antarktis som står på agendan.

Forskarna använder sig av drönare och AI för att räkna pingvinerna så exakt som möjligt men det blir ändå mycket räknande för hand.

Forskningsteamet undersöker pingvinkolonierna här för att få en bättre förståelse för hur den globala uppvärmningen och andra miljöhot påverkar dessa djur.

Antalet pingviner har på Elefantön har minskat med nästan 60 procent sedan den senaste räkningen för omkring 50 år sedan. Vissa av öns pingvinkolonier har minskat med så mycket som 77 procent och det står klart att det är mycket bråttom med att skapa ett kraftfullt och fungerande skydd för livet i havet.

Det är inte bara pingviner som minskar i antal. Livet i världens hav är starkt hotat och stora ekosystem är på väg att kollapsa.

Lösningen är havsreservat, ett globalt nätverk av skyddade havsområden fria från alla mänsklig destruktiv påverkan. Därför är det avgörande att vi inte missar vår chans att fixa det trasiga system som idag lämnar platser dessa utan skydd.

Så här kan du hjälpa till denna vecka

Om du har tillgång till Twitter:
Twittra till @AnnLinde och be henne att agera för ett starkt havsavtal inom FN, ett avtal som ger ett nytt FN-organ mandatet att etablera de skyddade havsområden livet i havet så desperat behöver.

Skriv även på
vår internationella kampanj
för att skydda haven (om du inte redan gjort det).

FN-förhandlingarna om det nya havsavtalet står just nu stilla, men att få Ann Linde och hennes kollegor i andra länder att agera för havet nu kan det vara nyckeln för att låsa upp läget och skapa det starka havsavtal som krävs för att skydda havens ekosystem.

Hälsningar

Frida Bengtsson
Expeditionsledare för Greenpeace Pole to Pole-projekt

2020-02-13

 


GODA NYHETER
Januari 2020

* Det finns tecken på att intresset för valjakt minskar på Island. Under 2019 sköts inga valar.

Natursidan

* Tio goda nyhetr för djuren under 2019

Djurens rätt

* Nedgången för svensk pälsdjursindustri fortsätter.

Djurrättsalliansen

* Indiens installerade solenergi når nästan upp till 10 % i slutet av 2019.

MERCOM

* Tyskland omvandlar gamla militärbaser till naturreservat för örnar, hackspettar, fladdermöss och skalbaggar.

INDEPENDENT

* Peeru planterar träd runt Machu Picchu .

France 24

2019-12-16