Naturskyddsföreningen
Nordanstig
     

 

     
  KLOTET  
 

Gifter i barnkläder

 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
     
 

   Gifter i barnkläder

 

Såväl Greenpeace som Naturskyddsföreningen har uppmärksammat ett problem som kanske inte alla är medvetna om. Det gäller de gifter som finns i barnkläderna – mer som regel än som undantag.

Från Greenpeaces sida talar man om att man för två år sedan fått löfte av bland andra H&M, Zara och Levis om att ta bort de skadliga kemikalierna, medan andra, till exempel Adidas och Disney vägrade ändra sig.

"Det är helt absurt att regleringen av giftiga ftalater i en vanlig barnpyjamas bygger på antagandet att barnet aldrig stoppar den i munnen, ungefär som att föräldrar skulle ta på pyjamasen efter att barnet somnat. Det kryllar av sådana fallgropar i EU:s kemikalieregler och det får folkhälsan betala priset för."
Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen. 

Greenpeace har en kampanj ("Detox-kampanjen") med ett upprop som du kan skriva under:

Giftfritt mode

Också Naturskyddsföreningen drar sitt strå till stacken i och med sitt bidrag till den rapport om kemikalier i småbarnskläder som Women in Europe for a Common Future (WECF) tagit fram:

"TEXTILES: Stop the the chemical overdose!"

Den är på engelska, men Naturskyddsföreningen har gett ut ett sammandrag på svenska:

"Barnens pyjamas tillåts innehålla farliga kemikalier"

Ett par stycken ur sammandraget av rapporten:

"Det finns idag allvarliga glapp i lagstiftningen som gör att ett barns pyjamas får innehålla exempelvis giftiga ftalater, medan en sovpåse för barn inte får innehålla motsvarande gifter."

"En viktig fråga i rapporten är om konsumenter kan känna sig trygga när de köper kläder i affären. Det tror nog många, för inte säljs väl produkter som kan vara problematiska att ha på sig? Men tyvärr så säljs sådana produkter i Sverige och inom EU idag, för det finns inte en tillräckligt omfattande lagstiftning och regelverk som förhindrar att textila produkter innehåller farliga kemiska ämnen."

Också Sveriges Radio har uppmärksammat problemet. I programmet Kropp och Själ gjorde man en undersökning i ett helt vanligt hem där det till synes var ont om kemikalieavsöndrare. Där fanns till exempel ingen TV, men trots det fann man en oväntad högt inslag av kemikalier. Som sätter sig på dammet som inandas av små barn i närheten av golvet. De får också i sig damm när de stoppar saker i munnen.

"Ett vanligt hem är fullt av kemikalier. De finns i möbler, textilier, leksaker och elektronikprylar, men de stannar inte där utan sprider sig vidare. I ett tunt lager damm på en bokhylla finns rester av en rad olika ämnen som kan vara hälsofarliga.

Dammet fungerar som en reservoar för många kemikalier. Att analysera dammet ger en bra bild av vilka hälsofarliga ämnen som finns i hemmet och som vi utsätter oss för dagligen."

Här är en länk till programmet (det sändes i två delat):

De osynliga kemikalierna – del 1

Del två är i form av ett telefonväkteri där lyssnarna ställer frågor.

De osynliga kemikalierna – del 2

 

 

Bosse Lundberg