Naturskyddsföreningen
Nordanstig
     
 

KLOTET

 
 
 

Cesium 2018

 
 

Cesium 2017

 
 

Cesium 2016

 
 

Cesium 2015

 
 

Cesium 2014

 
 

Cesium 2013

 
 

Dole

 
 

Exergi och återanvändning

 
 

Flyget

 
 

Gifter i barnkläder

 
 

KRAV

 
 

Kyckling

 
 

Monsanto

 
 

Radioaktivitet

 
 

Scampi

 
 

Skog?

 
 

Vattenfall

 
 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
 

AKTUELLT

 
 

VERKSAMHET

 
 

NORDANSTIG

 
 

FOTOALBUM

 
 

FÖRENINGEN

 
 

NATURKUNSKAP

 
 

KLOTET

 
 

KÅSERIER

 
 

REPORTAGE

 
 

LÄNKAR

 
     
     
     
 
 
 
     
     
     
     
 

KLOTET 2018

Det här är vad som förekommit på
KLOTET under år 2018

Obs! Det kan finnas externa länkar som inte fungerar längre

 

 
 

 

 


GODA NYHETER
november 2018

* Här kan du läsa (på engelska visserligen, men inte svårläst)om exergiförbrukningen jämförd med solkraftens potential. Här finns också en översikt över energiläget i några större ekonomier. Här kan du också prenumerera på Future Crunch om du vill:

FUTURE CRUNCH # 69

* Styrelsen för Öresundsfonden föreslår att man gör Öresund till nationalpark på grund av den har ett så pass rikt och särpräglat ekosystem:

HAVET

* Stora auktionshus runt om i världen, bland annat Sotheby's, slutar handla med norhörningshorn:

NATURSIDAN

* Centrum för biologisk mångfald skriver i nr 2/2018 om människan och naturen med en sökande ton om större mening än att tjäna pengar. Om vi vill överleva:

BIODIVERSE 2/2018

* Jean Paul Gaultier sällar sig till raden av modeskapare som valt att avstå från päls och ansluter sig därmed till vad des stora modehusen som Gucci, Armani och Versace redan gjort:

INDEPENDENT

* I Sydkorea har man efter internationela påtryckningar rivit landets största hundslakteri:

BBC

* Republiken Kongo har skapat sin femte nationalpark till skydd för låglandsgorillor, elefanter, chimpanser och andra hotade arter:

MONGA BAY

2018-11-30

 

november 2018                                                       

Har du varit med och skrivit under namnlistorna från Greenpeace angående ett havsreservat i Antarktis? Hur som helst, här kommer ett mejl från Greenpeace

Havsreservat i Antarktis

Under de senaste två veckorna har den antarktiska havskommissionen försökt förhandla fram ett havsreservat i Antarktis.

Tyvärr misslyckades kommissionen med sin uppgift att skydda havet runt Antarktis, vilket innebär att dess fantastiska djurliv kommer kunna utsättas för industriellt fiske, föroreningar vilket i sin tur ger mindre motståndskraft mot klimatförändringar.

Trots att över 2,7 miljoner människor världen över och en övervägande majoritet av länderna i den antarktiska havskommissionen var för havsreservatet, satte delegationer från Norge, Kina och Ryssland käppar i hjulet.

Litet hopp ändå

Det enda ljuset av hopp under förhandlingarna var när fyra av de sårbara marina ekosystem, som identifierats av Greenpeace under våra ubåtsdyk på vår senaste expedition till Antarktis i våras, godkändes som skyddade områden. Detta var möjligt tack vare stödet från människor som du.

Men än är det inte över. Tillsammans kommer vi att komma tillbaka starkare än någonsin för att skydda Antarktis – och alla världens hav.

Vi kommer fortsätta att kämpa för ett antarktiskt havsreservat. Men det i sig självt räcker inte. För att verkligen börja läka vår blåa planet måste vi tänka större. Detta innebär att förändra hur systemen funkar – det ska inte vara möjligt för enskilda länder att stoppa resten av världen från att skydda våra hav.

Globalt havsavtal på gång

Snart får vi chansen att skapa denna förändring. Ett globalt havsavtal står på FN:s bord. Det kan likställas med ett Parisavtal för haven. Om det går igenom öppnas dörren för att skapa stora skyddade områden på internationellt vatten som bör utgöra minst en tredjedel av världens hav.

Just nu är det tungt för oss som bryr sig om våra hav och alla dess invånare. Men än är det inte över – kampen har snarare precis börjat. Tillsammans med 2,7 miljoner andra är du en del av en fantastisk global rörelse som står upp för att skydda haven – och jag ser fram emot att se allt vi kommer att åstadkomma tillsammans.

Tack för allt du gjort hittills – och för att du fortsätter kämpa med oss.

Frida Bengtsson
Ansvarig för havsfrågor
Greenpeace Sverige

2018-11-06

 


GODA NYHETER
oktober 2018

* Under första hälften av 2018 har Indien installerat solceller med en kapacitet på nästan 5 GW vilket motsvarar 8–10 TWh årsproduktion av el. Indien kommer nu på andra plats när det gäller installerad solcells-el under 2018. På första plats ligger Kina. Indien har stora ambitioner för ytterligare utbyggnad enligt The Guardian, vilket leder till att kolet alltmer mister sin betydelse som energikälla.

* Det pågår ett projekt för uppsamling av plast från haven. Projektet startades holländaren Boyan Slat när han var strax över tjugo år gammal och har förverkligats genom tiotusentals medborgares privata satsningar världen över. Ta del av senaste nytt om projektet. Just nu utprovas System 001.

* XPrize har utlyst en tävling som går ut på att skapa en konstruktion som kan utvinna minst 2000 liter vatten per dygn ur luftfuktigheten. Nu har vinnarna utsetts.

* Den blåfenade tonfisken har återhämtat sig. Det beror dels på fiskekvoter, dels på övervakning som bland annat lett till att en stor liga som bedrev illegal handel med blåfenad tonfisk har avslöjats och fångats in.

2018-10-26

 



I AUSTRALIEN

förbjuder man tunna plastpåsar

Se BLANK SPOT PROJECT

2018-08-24

 


KAMPEN FÖR ETT RESERVAT I ARKTIS

Just nu har vi en fantastisk möjlighet att få till ett skydd för Antarktis hav och allt liv som lever där. Men! Vi behöver din hjälp för att få det att hända.

Skriv ditt personliga meddelande till de som har möjlighet att skapa världens största skyddade område i Antarktis!

Varför just nu? I juli möts en grupp experter och tjänstemän för att diskutera detaljerna för hur ett antarktiskt havsreservat ska se ut. De kommer att diskutera den senaste forskningen och debattera hur ett sådan reservat ska förvaltas, och vilka områden som är viktigast att skydda först.

Vid detta möte kommer länderna bara ha 10 dagar på sig att enas. Varje minut är viktig. Vi vill inspirera och motivera delegaterna så att de verkligen fokuserar på att ta fram en bra överenskommelse. För att de ska göra det krävs det att de förstår att människor över hela världen vill se ett levande och skyddat Antarktis. De behöver veta att de har miljoner människors ögon på sig.

Vi kommer att vara närvarande vid mötet och arbeta hårt för att få ett bra slutresultat, men din röst som är en del av en global rörelse med över 1,6 miljoner människor ger kraft till det vi säger när vi är på plats.

Föreställ dig att du är på det här mötet och får möjligheten att prata med en av deltagarna. Skriv just det du skulle vilja säga till dem i ett kort meddelande. Uppmana hen att arbeta hårt för att skydda Antarktis. Vid mötet kommer vi att projicera ditt meddelande på en gigantisk 360-skärm, tillsammans med alla andras personliga meddelanden och de magiska bilder av livet i Antarktis som vi samlade under vår expedition tidigare i år.

Rosanna Endre
Ansvarig för havsfrågor,
Greenpeace Sverige
Greenpeace

Klicka här om du vill delta med ett personligt meddelande.
Texten på länksidan är på engelska, men skriv på svenska om du har lättare att utrycka dig då.

2018-06-26

 


Greenpeace fortsätter kampen mot
våra  pensionsfonders stöd åt
kriminell verksamhet

ˮTrots stora ansträngningar, från både oss och andra, att försöka övertala AP-fonderna att flytta pengarna, från sånt som förstör vårt klimat och miljö, så fortsätter de statliga AP-fonderna att investera mångmiljardbelopp i kol- olje- och gasbolag. Därför har vi stoppat våra inbetalningar till allmänna pensionssystemet.

Hittills har vi hindrat 412 497 kr från att investeras i potentiell klimatförstörelse. Pengarna deponeras på ett avskilt konto i väntan på att AP-fonderna flyttar pengarna från kol, olja och gas.

Idag går vi ett steg längre och är på plats och inreder ett av mötesrummen på Tredje AP-fonden för att påminna AP-fonderna om att de, som statlig myndighet, måste leva upp till de lagar och mål som Sveriges riksdag beslutat om.ˮ

Mer information

Vill du skiva under ett upprop i den här frågan
finns länken till uppropet
här

2018-06-13

 



Angående våra pensionsfonders placering i klimathotande verksamheter skriver Greenpeace så här:

ˮVisste du att vi svenskar tillsammans äger över 13 MILJARDER bara i de 100 företag som förstör klimatet mest? De statliga Första till Fjärde AP-fonderna placerar jättesummor av våra pensionspengar i kol-, olja- och gasproduktion, utan att vi kan vara med och bestämma.

Det tycker vi är galet. Vi vill att AP-fonderna ska #flyttapengarna från fossilindustrin och vi behöver din hjälp.

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. Genom att våra gemensamma pensionspengar investeras i fossilindustrins klimatskadliga verksamhet så underlättas och legitimeras en fortsatt utvinning av kol, olja och gas som hotar vår överlevnad. Vi investerar våra pensioner i vår egen undergång.

AP-fonderna, som vi äger tillsammans, borde leva upp till våra svenska klimatpolitiska ambitioner och vara en förebild vad gäller hållbara investeringar.

Vi tycker att våra pensionspengar ska investeras för framtiden istället för klimatförstörelse. Tycker du också det? Skriv under för att sätta press på AP-fonderna att #flyttapengarna och ställa om till 100 procent fossilfria pensioner.ˮ

Vill du vara med och sätta press på de statliga pensionsfonderna att sluta investera i klimatskadlig verksamhet och istället investera i en hållbar framtid?

Skriv under här

2018-04-17

 


RAINFOREST TRUST

är verksamt över hela världen och samlar in pengar från bidragsgivare och använder pengarna till att köpa upp mark, framför allt regnskog, för att rädda den från skövling.

Projekt inom Rainforest Trust

En fråga som alltid dyker upp när det gäller insamlingar
är om pengarna hamnar rätt. Du kan själv bedöma via 

Charity Navigator

2018-04-06

 


Ett upprop från Greenpeace

Krill är samlingsnamn för ett antal arter kräftdjur som förmodligen är den viktigaste djurarten i hela Antarktis. De utgör själva basen i den antarktiska näringskedjan och är livsavgörande som föda för större djurarter som valar och pingviner.

Fiske av krill är en lönsam industri som nu expanderar och utsätter ekosystemet i Antarktis för stora påfrestningar.

I år har vi chansen att stoppa det destruktiva industrifisket som just nu dammsuger stora delar av den Antarktiska oceanen på krill och istället skapa världens största havsreservat i Antarktis.

Djurlivet i Antarktis hotas redan av klimatförändringar och fisket av krill sätter nu ännu större press på södra ishavet. Krill fiskas upp, fraktas till andra sidan jorden, mals ner och säljs för att tillverka hälsotillskott som Omega 3 och till foder vid fiskodlingar.

Vi behöver skicka ett tydligt budskap till krillindustrin - Antarktiska oceanen är allas vårt ansvar att skydda - inte deras att exploatera.

I år har vi den unika möjligheten att skapa världens största havsreservat och skydda Antarktis. I oktober samlas nämligen världens ledare för att diskutera ett sådant förslag från ledande vetenskapsmän som nu stöds av mer än 1 miljon människor från hela världen!

Vill du vara med och göra vår röst starkare än krillindustins klickar du på

länken till uppropet du kan skriva under om du vill

2018-03-27