Naturskyddsföreningen
Nordanstig

 

     
 

VERKSAMHET

 
 

Rapporter

 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
     
 

 
     
 

 

Slåtter i Rigberg   9 juli 2023

För 33:e året i rad slåttade vi den fina skogsbacken i Rigberg. Då vi före slåttern samlades för genomgång av dagens arbete gick tankarna till alla som på ett eller annat sätt gjort insatser för bevarande av denna oas.

På grund av en tidigare period med torka var växtligheten sparsammare än vanligt. Trots det hittade vi några arter som är värda att bevara. Nattviol, låsbräken och brudsporre var några av dessa.

Slåttern görs tidigt för att den senblommande fältgentianan ska ha chans att gå i blom och bilda frön för kommande år. Tyvärr missar vi mångfalden för att bevara den sällsynta fältgentianan. Vi försöker i alla fall spara de växter som vi upptäcker. 

En nyhet för året var att föreningen har skaffat två uppsättningar orv med knackeliar. Under fjolåret hade Patrik Glamsjö en kurs i hur man hanterar dessa redskap. Nu var det Erik Hansson som axlade den manteln.

I år slog vi med två slåtterbalkar och liar. Med balkarna slog vi där det är någorlunda bra terräng och resten slogs med liar.

Likt madam Flod i Hemsöborna räfsade damerna ihop gräset i strängar. Då allt slagits hjälptes vi alla åt att räfsa ihop och släpa gräset på presenningar till den uppsatta hässjan. Trots dålig växt blev det en fin tvårolängders hässja. Hoppas höet hinner torka på hässjan.  

Under pauserna fikade vi, bröd och mackor och kaffe eller té. Fikat hade Ersk-Mats  ombesörjt. Runt bordet hade vi trevliga samtal.

Anders Myhrer kom förbi och berättade för oss om den inventering han gör av flodpärlmusslor. En mussla kan bli upp mot 200 år, men för att föryngringen ska fungera måste det finnas öring i bäckarna.

Under alla år har vi inte ställt in slåttern någon enda gång. I år var det bra arbetsväder, men det regnade häftigt när vi lastade all materiel.

Väl framme på Ersk-Mats serverades pärgröt och fläsk. Efterrätten bestod av kalvdans med dryck därtill.

Ett stort tack till alla som var med och jobbade under den trevliga arbetsdagen på den historiskt intressanta marken.

Slåttergubben Ragnar

De Vilda Blommornas Dag   18 juni 2023

Vi var 12 personer som träffades vid Hoppskogens IP en lagom solig dag, och åkte vidare till Brattåsen.

Växterna på Brattåsen gynnas av den basiska bergarten basalt med vulkaniskt ursprung, vilket bidrar till en rar och riklig flora.

 

 

Från vändplanen gick vi upp till ödehuset och tillbaka, och såg många intressanta arter, både brudsporre och fläcknyckel, blåsuga, trolldruva och skogs-säv.

 

 

 

Några trädgårdsrymlingar fanns i skogen, bl.a. berberis och krusbär.

 

 

En medvandrare berättade att det bitvis var ängsmark en bit upp i backen när hon var liten. Nu var det skog där.

 

Där vi fikade i skogen fanns stora partier av ögonpyrola, och en Morkulla som vi skrämde upp. På vändplanen nedanför backen fann vi bland annat väddklint och slåtterfibbla.

Text: Lena Hoff
Bild: Johan Myhrer

Naturnatten   5 juni 2023

 

Fågelvandring   11 maj 2023

 

En underbar förmiddag den 22 april bjöd på diverse vårfåglar under föreningens exkursion. 13 deltagare fick njuta av bland annat tranor, svarthakedoppingar, storlommar och strandskator. Två kungsfåglar gjorde oss sällskap vid Morsviken i Hårte där vi fikade i solgasset. Totalt såg vi 37 fågelarter.

Det var svårt att föreställa sig söndagens väntande snöglopp.

Text och bild: Johan Myhrer
 

Vårfåglar  22 april 2023

 

Kretsstämma   25 mars 2023

 

Uggleexkursion  17 mars 2023

 

Ugglespaning för fyrorna   2 mars 2023

Efter ett uppehåll på 3 år fanns det äntligen möjlighet att genomföra ugglevandring för åk 4 i Nordanstigs kommun. Erbjudandet gick likt tidigare år ut till alla fyror i kommunen. Guider fanns till varje skola och de var beredda att besöka skolan för att berätta om ugglor och sedan leda en vandring i skolans närhet.

Två skolor hade nappat på erbjudandet från Naturskyddsföreningen, Bringstaskolan i Harmånger och Ilsbo skola.

Guiderna hade förberett vandringen med att göra i ordning upptrampade gångvägar i snön, satt ut marschaller och tänt eld.

Det hade blåst starkt under flera dagar och på kvällen för vandringen var det mycket stark blåst. Vinden hade fungerat som en blåsbälg. Elden som hade tänts hade slocknat så att eleverna inte hittade till eldplatsen. Tack vare marschallerna hittade eleverna nästan ända fram.

Väl framme vid elden intog eleverna det de hade med sig för att fika.

Några ugglor hördes inte men alla var trots det mycket nöjda med utflykten under den blåsiga kvällen.

En intressant upplevelse fick eleverna vara med om vid samlingen före avfärden.

Venus och Saturnus strålade från himlen.

Slutligen vill vi rikta ett stort tack till guiderna som ställde upp, och självklart till alla föräldrar som ställde upp och skjutsade. Sist men inte minst ett tack till alla elever som visade stort intresse.

Nordanstigs Naturskyddsförening
Text och bild: Ragnar (”Hoa, Hoa")
 

 

 

 

  spc