Naturskyddsföreningen
Nordanstig

 

     
 

VERKSAMHET

 
 

Rapporter

 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
     
 

 
     
 

Rapporter från våra verksamheter
år
2012

 

Fotoutställning 29 oktober 2012

 

Ann-Christin Jäderholm med bidrag från Torsten Hansson och Sven Norman öppnade en exposé över naturen och våra aktiviteter i Nordanstig. Ann-Christin har lagt ned ett förnämligt jobb på att få till stånd denna utställning, som skildrar naturen under alla årstider. Särskilt blev jag intresserad av de bilder som visade hur vi människor trivs i naturen och njuter av att få vara ute i skog och mark. Ett hundratal, om inte fler, foton skildrade detta.

 

Utställningen öppnades med ett bildspel och välkomsttal av Sven och Ann-Christin. Även pressen var närvarande och gjorde ett fint inlägg om utställningen i HT.

Stefan

 

Nordnorsk natur 18 oktober 2012

 

Ove Nygren gästade oss i Harmångers Bibliotek för att berätta och visa bilder från sin resa till Varanger-halvön i norska finnmarken. Resan gick via Haparanda och genom norra Finland.

Det blev en mycket intressant och bildskön berättelse från den säregna naturen på Varanger-halvön. Här finns oändliga trädlösa hedmarker, som är rika på både fåglar och växter. Vi fick bl.a. se labbar, ljungpipare, rödstrupiga piplärkor, lappsparvar, blommande fjällglim och mycket, mycket annat. 15 personer kom till detta trevliga evenemang. Tack till Ove för att du kom och visade oss detta! Tack också till Harmångers bibliotek för att vi fick vara där och tack till skolans sjätteklassare, som ordnat bra fika!

 

Friluftfolkets dag i Strömsbruk 7 oktober 2012

 

För 60:e gången på 61 år arrangerades Friluftsfolkets Dag på Orn i Strömsbruk. De senaste 30 åren har Assar och Maud Frestadius hållit i trådarna och de uppvaktades av arrangören Strömsbruks IF med en vacker blomma.

Arrangemanget består av en frågepromenad med gåbingo och korvgrillning på stranden vid Alderviken, där deltagarna bjuds på korv. Vi har medverkat de senaste åren med fågelspaning från tubkikare ut över havet och så skedde även denna gång. Tyvärr var det denna dag mycket fågefattigt. Långt ut sågs en flock storskrakar, några knölsvanar och några kringflygande trutar. Lyckligtvis kom en sångsvan in i Alderviken och förgyllde spaningen. Den kunde ses mycket klart och tydligt och vi kunde lära oss skillnaden på den och släktingen knölsvan. Ca 40 deltagare kom i det fullt acceptabla höstvädret

 

Svampdag på Ersk-Matsgården i Hasela 16 september 2012

 

Maj Johansson avnjuter Ersk-Matsgårdens svampsoppa och smörgåsar vid sitt svampbord

Årets svampdag på Ersk-Matsgården i Hassela präglades av nästan högsommarväder med strålande sol och värme! Trots att sommaren varit regnig präglas dock svampåret hos oss av svampbrist. Maj Johansson från Hennan, som var inkallad som svampkunnig, hade haft stort besvär med att hitta så pass mycket svamp att hon kunde få till en liten utställning. Det lyckades i alla fall och uppskattningsvis 30-40 personer kom och gick under dagen och Maj hade mycket att stå i för att besvara besökarnas frågor och informera om olika svampar. I övrigt hade vi en liten utställning av naturfoton från Nordanstig samt föreningsmaterial, som också lockade besökarna till vårt bord. Boerje Bohlin och hans medhjälpare på Ersk-Matsgården bjöd som vanligt på fika och en exklusiv svampsoppa.

Besökare vid svampbordet på den gamla hästvagnen

 

Arbetsdag för Kustleden 15 september 2012

 

Vår arbetsdag i Strömsbruk 15 sep för den pågående upprustningen av vandringsleden Kustleden lockade åtta arbetsvilliga medlemmar. Vi delade upp oss parvis och skickades ut på fyra olika sträckor för uppmärkning av leden från Stocka till Sågtäkten. Sträckan, som avverkades, gick från Rönnskärsbron i Stocka mot Strömsbruk och vägen förbi vindrkraftverken mot Orn samt Hästasand-Skutbryggan-Långviken-Sågtäkten. Arbetet gick som smort i det mycket  vackra vädret och därmed blev  ledsträckningen i Stocka och Strömsbruk helt färdigställd. Efter arbetet samlades vi till välförtjänt korvgrillning på havsstranden i det natursköna Orn-området. Tack till alla deltagare för en mycket bra arbetsinsats under trevliga förhållanden!

Sven

Börs Kerstin Gernes markerar leden på en tall norr om Långviken

 

Naturvårdshänsyn i skogen 29 september 2012

 

Totalt blev vi åtta personer i tidvis duggregn på vår utflykt på temat "Naturvårdshänsyn i skogsbruket." Vi höll till i den s.k. Boskogen i Hånick där Janne Edlund från Holmen Skog AB valt ut ett område, som nyligen avverkats samt ett, som kommer att avverkas. Från Skogsstyrelsen medverkade Åsa Lundberg. Vi gick runt i de två områdena och Janne informerade om hur bolaget planerat avverkningen innefattande även naturvårdshänsyn. Åsa informerade om lagstiftningen och våra frågor var många. Inom det område, som omfattades av avverkningen fanns ett kalhygge men flera "öar" av skog hade sparats som naturvårdshänsyn, ett av dem relativt stort. I det ännu inte avverkade området bedöms inte finnas några särskilda naturvärden förutom en bäck, som kräver hänsyn i form av kantzoner och att göra så skonsamma överkörningsställen som möjligt.

Bland de många frågor, som vi pratade om , var bl.a. den biologiska mångfalden i skogen, hänsyn till tjäderspelsplatser, lagstiftningen och kombinationen med frivilliga avsättningar, nyckelbiotoper, certifieringen FSC och mycket mer. Utflykten avslutades med fika vid en värmande brasa. Sammanfattningsvis blev det en mycket givande och lärorik utflykt. Stort tack till Janne från Holmen Skog och Åsa från Skogsstyrelsen!

 

 

En del av den skog som sparats i samband med avverkningen

 

Tallört

 

Janne Edlund och Åsa Lundberg berättar om skogsbruk och
naturvårdshänsyn

 

Återbesök i Rigberg 26 augusti 2012

Vädrets makter var inte med oss denna dag när vi arrangerade ett återbesök i Rigberg för att bl.a. titta på årets bestånd av den rödlistade (starkt hotade) fältgentianan. Ett besvärande regn drog över bygden. Totalt kom dock sju personer samt en journalist från HT.  Över 50 fältgentianor blommade nu vilket är färre än de två senaste åren. I övrigt såg vi bl.a. skogsnoppa, ängsklocka, överblommad kattfot, brudsporre, tolta och grönkulla m.m. Vi hittade även några präktiga exemplar av ormbär. Förutom att leta fältgentiana och andra växter hittade vi också fina kantareller, som plockades hem. Trots vädret blev det en trevlig stund i det rofyllda Rigberg!

Sven Norman

 

Fältgentiana och ormbär

 

Den burmesiska koloniträdgården i Bergsjö 11 augusti 2012

 

Ett tiotal personer kom till vårt besök i den burmesiska koloniträdgärden i Bergsjö. Kalle Wicksell från SFI (Svenska för invandrare) berättade om hur det starade för fyra år sedan. Kalle var lärare för de invandrade burmeserna, som hade trädgårsdodling som ett mycket stort intresse. Han lyckades hitta den här platsen intill ån i centrala Bergsjö, där de fick etablera sina odlingar. Idag är området säkerligen c:a 1 500 m2 och odlingsfliten är enorm. Tio invandrade burmesiska familjer odlar här stora mängder av grönsaker av mycket skiftande art. Vissa fröer köps från en thailändsk affär eller direkt från Burma. Säkerligen är det minst ett tjugotal olika grönsaker, som odlas här och används till soppor och annan mat i deras hem. Genrositeten från de närvarande burmeserna var stor och vi fick smaka på ett flertal olika grönsaker av mycket skiftande art.

Såbäddarna är delvis byggda av träramar med sponsrat virke (mer behövs!) men även enkla växthus har gjorts. Det är utan tvekan ett mycket imponerande arbete som görs här. Otaliga är de timmar som familjerna tillbringar här, delvis tillsammans, för att så, rensa, vattna, skörda, bygga och underhålla anläggningen. Det är ett mycket bra exempel på lokalt/närproducerade grönsaksprodukter.

Vi tackar för det mycket trevliga mottagandet och den öppenhjärtighet som präglade den information burmeserna förmedlade om odlingskonstens med- och motgångar. Vi önskar dem stort lycka till i framtiden och bättre odlingssomrar än i år!

 

Slåttern i Rigberg, Hassela 8 juli 2012 

 

18 deltagare trotsade det gråmulna vädret med tidvis lätt duggregn för att delta   i vår 21:a årliga slåtterdag på vår skogsäng. Vi började som vanligt med att berätta lite om platsens botaniska värden, gjorde en kort vandring och visade på en del av de bortåt 100-talet arter, som hittats här. Bl.a såg vi orkidéerna nattviol, grönkulla och brudsporre, signalarten ögonpyrola och några andra pyrolaarter. Vägen till området var kraftigt beprydd med massor av kattfot och i nedre delan av vägkanten finns tolta. Som vanligt såg vi inget av områdets karaktärväxt, fältgentianan, eftersom den blommar sent här. Förslag framkom om en blomstervandrig på sensommaren i år när fältgentianan blommar. Detta lovade vi på stående fot att göra! Datum blir söndag 26 aug med samling vid skolan i Hassela kl 13.00!  Mer information kommer.

Arbetet gick som en dans med två bjudfikaraster. Vi den första berättade Lennart Sving (med rötter i grannbyn Norrbäck) om områdets bebyggelseshistoria och tidigare bosättningar här. Detta var mycket uppskattat. Vi avslutade som vanligt i Ersk-Matsgården där alla bjöds på fläskpannkaka, kaffe och rullrån. Anders Thyr, som tjänstgör i Ersk-Matsgården kök, gladde oss med att bl.a. berätta om sin gård med fjälkor i närheten.

Tack till alla glada och positiva deltagare för denna mycket trevliga dag! Vi ses igen i Rigberg i juli 2013!

 

Trolska skogen i Mellanfjärden 5 juli 2012

 

Den 5 juli fick vi nöjet att medverka i familjeäventyret Trolska Skogen i Mellanfjärden. Där hade Niklas och Ann-Christin dukat upp ett par bord i början av besökarnas skogsäventyr. Inte bara barnen, utan även föräldrar och far- och morföräldrar stannade till vid våra bord.

Det som först drog till sig uppmärksamheten var vår berguv. Varför hade den en solhatt på huvudet? Jo, när småfåglarna i närheten först fick se rovfågeln, så skrek de i högan sky och varnade hela tiden – tills uven fick på sig en hatt! Då blev allt lugn igen.

Det nästa som alla undrade över var, vad som fanns i alla de runda burkarna på bordet! Där hade vi dukat upp flera lavar och mossor – alla fick prova att sortera mossor för sig och lavar för sig. Det klarade de flesta, men att sedan peka ut vitmossan var svårare!

De minsta blev förtjusta i våra ”förstoringsglasburkar” med bägarlav i. Kan det vara såna bägare som ”de små i skogen” dricker ur? Ja, efter det måste alla förstås kolla lite extra på marken efter små bägare. Och i granarna efter tomteskägg – hoppas vi  i Naturskydds-föreningen.

Ann-Christin Jäderholm

        

 

De vilda blommornas dag 17 juni 2012

Många var vi som samlats på Åsvallen i Gnarp för att lära oss mer om vår vilda flora. Ett småkuligt väder till trots var vi ett 30-tal entusiaster i alla åldrar som guidades av Veronica Jägbrandt och Sven Norman. Trots att vandringen bara gick över den slagna ängsmarken på vallen hittade vi  massvis med intressanta växter.

Veronica har hittat Fältgentiana

   

Den säregna växten Blåsuga
 

 

Rödblära
 

 
 

På vallen växer kattfot, en ört som blivit alltmer sällsynt på grund av det moderna jordbruket

Här är några av de växter vi såg:

Backskärvfrö Bergslok Bergsyra Blekfryle Blodrot Blåsuga Ekorrbär
Femfingerört Fyrkantig johannesört Fältgentiana Gråfibbla Jungfru Marie nycklar Kattfot Kråkvicker

Kärrviol

Ormrot Rödblära Rödklöver

Rödsvingel

Skogskovall Skogsviol
Styvmorsviol Teveronika Vårbrodd Ängskovall Ängssyra Ärenpris Ögontröst

Efter att ha studerat växter bjöd föreningen som sköter gemensamhetsytorna på Åsvallen på grillkorv. Sverker Söderström fixade detta och berättade om vallen och föreningen. Stort tack, Sverker. Och ett stort tack till Veronica och Sven för guidningen.

Stefan Haglund

 

Johandagen 10 juni 2012

Johandagen genomfördes traditionsenligt även i år. Vi förlade den till Holms naturreservat, en fantastisk plats vid Harmångersåns utlopp. Trots det osäkra vädret hade många – unga och gamla mött upp. Som valigt fanns det många aktiviteter att välja på. I år kunde den som ville pröva på och paddla kanadensare i ån. Här bjöds på korv och kôlbôllar av scouterna. Vi hade naturstigar  och pyssel för de mindre barnen, som också visade upp sina förmågor att teckna och måla. Ett lyckat arrangemang – trots vädret.

Stefan

 
 

 

 

 

 

 

Småfolk och Åsa

 

Kôlbôllar på gång

 

 

 

 

 

Bäst med väst

 
 

Naturnatten 5 juni 2012

 

Dimmorna vandrade in från havet på kvällen den 15 juni. Ändå blev det så många som 18 naturälskare som gick de två kilometerna till Stortjärn. Sjön ligger på halva sträckan av gamla skolvägen från Hårte till Vallenskolan i Mellanfjärden. Många skolbarn från Hårte har vandrat där i gamla tider.

Vid sjön tändes grillar och kaffetermosar kom fram ur ryggsäckarna. Det blev trevlig stämning, dimslöjor svävade över sjöns näckrosor, myggmedlet langades runt, någon plockade blommande skvattram och vattenklöver. Två hundar var också med. Fåglarna var svåra att upptäcka vid tjärnen, men det lilla gäng som gick söderut hem till Mellanfjärden fick i alla fall se en gök komma flygande på låg höjd i den ljusa sommarnatten. Andra, som fortsatte vidare med bil till Jättendalssjön kunde där lyssna till näktergalen.

Ann-Christin Jäderholm

   

 

Fågelpromenad i Ornskarpen 15 maj 2012

Undertecknad hade under måndagen rekat  inför den årliga exkursionen längs Harmångersån ut mot Ornskarpen och vidare mot ”Arderviken”. En kylig vind drog in från havet och få fåglar ville sjunga i det kalla vädret. Men lagom till tisdagens fågelvandring slog vädret om och blev behagligare. P.g.a. det kyliga vädret tidigare sågs eller hördes inte artmässigt så många fåglar. Sammanlagt 36 arter kunde ändå under kvällen räknas in. De 26 deltagarna fick som en av de första fåglarna höra en gök. Den sjöng i öster. Östergök är …

Ett stort tack till Frans Hellgren som under promenaden berättade hur ån såg ut för ca 70 år sedan då han var en ung pojke.  Han berättade bl.a. att hushållssopor med jämna mellanrum brukade tippas i ån. Ända in på 80-talet var massafabriken i drift i Strömsbruk och vattnet var då rödfärgat av utsläpp. Trots allt detta fiskades ål i nedre delen av ån.

Vi såg spår efter Dagmars härjningar under julen 2011. Enorma tallar som hade kapats och lagts på sidan om stigen. Ett stort tack  till Assar och Maud Frestadius som visade oss ”fågelbon” som de hade tagit med från holkar som de hade rensat.

Ragnar Svensson

 

Framtidsveckan 14-22 april 2012

Under den länsomfattande Framtidsveckan med en rad olika arrangemang i miljöns tecken runt om i Gävleborg medverkade vi i två arrangemang i Nordanstig.

1.  Går det att halvera energinotan?

På rubricerat tema samarbetade vi med Nordanstigs kommun på kvällen 18 april på Bergsjögården. Totalt var tio personer närvarande. Hudiksvalls och Nordanstigs Kommuns energirådgivare Östen Östman respektive Eva-Lena Berglin höll i programmet tillsammans med Sven Norman från naturskyddsföreningen. Eva-Lena hälsade välkommen och informerade om att hon är ny energirådgivare i Nordanstigs kommun efter pensionerade Hans Jansson och att hon välkomnar önskemål om råd och hjälp från kommuninnevånarna. Östen, som har mångårig erfarenhet inom det här området,  informerade mycket kunnigt om olika möjligheter och alternativ för att minska energiförbrukningen inom olika områden, bl.a. värme och elförbrukning. Han gav många olika tips på vad man kan göra, även ur kostnadssynpunkt, d.v.s vad olika åtgärder kan kosta och vilka besparingar som kan uppnås.

 Sven Norman hakade på Östens information med att lansera en idé om att försöka få fram fem-tio testhushåll i Nordanstigs kommun som är villiga att få en totalgenomgång av sitt energiläge med förslag till åtgärder, vilka effekter som kan uppnås, vilka engångskostnader åtgärderna skulle medföra och en beräkning av den ekonomiska lönsamheten för åtgärderna. Hushållen kan sedan följas upp löpande under en tid för att sedan användas som goda exempel på vad som går att göra. En person nappade vid sittande bord på erbjudandet. Vi ska nu försöka få fram ytterkligare några hushåll ur vår medlemsskara.

Sven Norman slog också ett slag för kollektivtrafiken. Mellan Bergsjö och Hudiksvall finns vardagar 15 dagliga bussturer, mellan Gnarp och Hudiksvall 16 turer inklusive X-tåget, Gnarp-Sundsvall 14 turer inklusive X-tåget och mellan Stocka/Strömsbruk-Hudiksvall 8–10 turer. Om en enda resa/vecka på respektive sträcka, som idag körs med bil, skulle ersättas med buss eller tåg skulle vi minska koldioxidutsläppen med 3,2 ton/år. Sven budskap var att bilen väldigt mycket används av slentrian fast det finns goda alternativ.

Buss- och tågtidtabeller fanns till hands att ta hem för deltagarna, som ombads studera dem och hitta alternativen till bilen de gånger det är möjligt. 

Östen Östman, energirådgivare i Hudiksvalls Kommun, tillsammans med några av deltagarna. Här i pausen där det bjöds på frukt och juiice. Nordanstigs kommuns energirådgivare Eva-Lena Berglin längst till höger på bilden.

 

2.      Vårt framtidshopp

Under denna rubrik medverkade vi i Hasselagården lördag 21 april.

Sven och undertecknad tillbringade lördagen den 21 april i Hassela och träffade många naturintresserade personer från Hasselaområdet. Säkerligen hade ett 60-tal personer mött upp för att informera sig om oss och de företag som finns i Hassela området. Ett mycket intressant föredrag om biodling bidrog till den stora uppslutningen. Vi presenterade vårt material och vår "miniutställning" av fotografier. Dessutom visade vi Bo Kristianssons nya film Herkko och Vargflicka. Filmen väckte stort intresse

Stefan i montern med vår nya broschyr.

 

Utgivning av vår nya broschyr "Sevärdheter i Nordanstig" 3 april 2012

 

Ca 35 personer kom till Nordanstigs Turistbyrå i Jättendal och dess kvällsöppetaktivitet, när vi gav ut vår nya och utökade broschyr ”Sevärdheter i Nordanstigs natur” på kvällen 3 april. Sven Norman informerade om bakgrunden och arbetet bakom broschyren, som nu utökats med fyra sidor och fem nya besöksmål. Sven tackade vår styrelse och särskilt Torsten Hansson för omfattande insatser med bilder, fältarbete och texter samt Stefan Haglund för drygt arbete med att få in broschyren på vår hemsida. Gunilla Schelin tackades för layout och illustrationer och Nordanstigs kommun för finansieringen. Broschyren är nu tillgänglig på turistbyrån och en del andra platser. Spridningen kommer att utökas successivt till bl.a. sommaröppna anläggningar och Sven informerade även – bl.a. med hjälp av bilder – om vårt pågående arbete med upprustning av Kustleden, som startade 2011 och ska vara klart senast år 2013. Inom kort påbörjar vi förbättringen av ledens märkning. Kustleden följer kusten och stränderna från Galtström i norr till Sågtäkten i söder. Den anlades år 2000 men har sedan dess inte underhållits varför bristerna är många. Till upprustningen hör också en ledbeskrivning med karta, som beräknas vara klar under år 2013.

Förutom vår egen information informerades även om Nordanstigs kommuns nya turistbroschyr 2012 och den nyupprustade sex mil långa kanotleden mellan Hassela och Strömsbruk som invigs13 maj.

          

 

Månskensvandring med ugglelyssning 9 mars 2012

 

13 personer kom till vår årliga och traditionella månskensvandring med ugglelyssning. Det var betydligt fler än de ugglor, som kunde höras. Färden gick mot Frästavallen i Gnarp. Vi samåkte i bilar den första delen och stannade på några platser längs vägen för att lyssna. Den sista biten, 2 km, vandrade vi längs vägen och gjorde flera lyssnarstopp. Ett enda misstänkt hoande hördes på avstånd men kunde inte med säkerhet bestämmas till uggla. Däremot hördes ett säkert rävskrik på långt håll.

Vädret var bra med temperatur kring noll och en stjärnklar himmel. Eftersom en av våra deltagare var kunnig på stjärnbilder förevisades vi bl.a. både den kraftigt lysande Venus (även kallad aftonstjärnan och morgonstjärnan) och ”grannen” Jupiter, den W-formadeCassiopeija och Karlavagnen m.fl.

Fika och korvgrillning företogs i Gnarps Ungdomsfonds fäbodstuga på Frästavallen, där vi lyste upp stugan med sterainljus och eldade i den öppna spisen. Sven Norman informerade lite om vallens historia.

Trots avsaknaden av ”huvudpersonerna”, ugglorna, blev det en mycket trivsam och trevlig kväll. På vandringen tillbaka möttes vi också av fullmånen så löftet om månskensvandring uppfylldes!