Naturskyddsföreningen
Nordanstig
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
 
 
     
     
     
 

KLOTET 2015

Det här är vad som förekommit på
KLOTET under år 2015

Obs! Det kan finnas externa länkar som inte fungerar längre

 
 

 

 


Seismiska tester i Arktis

Det kom ett brev från Greenpeace:

ˮÅtta gånger högre än en jetmotor. Var tionde sekund. 24 timmar om dygnet. Veckor i streck. Ingen trevlig tanke, eller hur? Svårt att föreställa sig.

ˮJag befinner mig ombord på Greenpeace fartyg Arctic Sunrise. Vi är i de avlägsna vattnen utanför nordöstra Grönland, en av de vackraste och mest extrema platserna i världen. Vi är här för att uppmärksamma vad som håller på att ske i Arktis. I dessa isiga vatten pågår seismiska tester. Testerna utförs på uppdrag av oljeindustrin och målet är att hitta olja till varje pris.

ˮJag skriver till dig idag för att du ska få veta. Stora oljebolag som Shell, Statoil och danska Dong planerar att börja borra efter olja utanför nordöstra Grönland. Oljebolagen vill verka ostört, men vi tänker inte låta dem göra det.

ˮLjudvågorna från seismiska tester är så kraftfulla att de allvarligt kan skada de som utsätts för dem och bolagen visar ingen som helst hänsyn. Djurlivet utsetts för ofattbart höga ljud och valar, sälar, valrossar och fiskar drabbas.

ˮVar med och upptäck den här delen av Arktis och det spektakulära djurlivet i området på vår nya sajt. Här kan du också skapa egna memes och berätta för Shell vad du tycker om deras verksamhet.

ˮDela din kreativitet med oss och så många andra som möjligt. Tillsammans kan vi öka pressen på oljeindustrin.

Tack!
Sune Scheller
Ansvarig för Arktisexpeditionen, Greenpeace

Här kan du läsa mer om vad som håller på att hända!

2015-08-28

 

Greenpeace blockerar Shell

Just nu är det bara några klättrare och aktivister i kajaker som står mellan Shell och en arktisk miljökatastrof.

Shell är redo att börja borra efter olja i Arktis, men de saknar en viktig komponent. Den isbrytare som skulle hjälpa dem att borra i Alaska tvingades nämligen lägga till i Portland för nödreparation. Nu kan fartyget inte lämna hamnen.

26 aktivister har nämligen säkrat sig vid en hög bro i hamninloppet och hindrar därmed Shells isbrytare Fennica från att lämna Portland. 13 klättrare har firat ner sig och hänger under bron.

Det är viktigt att vi visar att vi är många världen över som vill sätta stopp för Shells minst sagt riskabla oljeborrningar i Arktis.

De amerikanska myndigheterna bedömer att risken för ett eller ett par större oljeutsläpp är så stor som 75 % om Shell utnyttjar sina licenser och utvinner oljan i området. Varje fördröjning är viktig, och aktivisterna är beredda att stanna så länge det bara är möjligt – för Arktis.

Meddelande från Greenpeace  29 juli 2015

2015-08-03

 


Här är en länk till ett YouTube-klipp som sekundvis tickar fram månaderna från 1945 till 1998 och visar var, när och vilka länder som utfört kärnvapenprov under de här åren. Filmens upphovsman är Isao Hashimoto.

Vid ändernas flaggsymboler visas antalet provsprängningar som landet har utfört och nedtill, till vänster, visas det totala antalet provsprängningar i hela världen. Filmen avslutas med en sammanfattning.

1945–1998

2015-07-30

 


Vilken värld lever vi i?
Naturskyddsförening? Vad är det för natur vi vill skydda?

Nordanstig? Växter? Skalbaggar? Världen?
Naturskydd – miljöskydd
Skyddet av det vi inte vill kränka
Det finns en yttre miljö och en inre – båda utsatta för förgiftning.
Den här filmen från Kunskapskanalen är viktig.
59 minuter lång.
Något som alla bör veta.

Här är länken till Kunskapskanalens program (59 minuter).

2015-07-17

 

RÄDDA ARKTIS !

Utdrag ur ett meddelande från Greenpeace 4 februari 2015

Shell har ansökt om tillstånd från USA:s regering för att återigen borra efter olja utanför Alaskas kust. Deras plan är att börja borra redan i sommar, men president Obama kan fortfarande stoppa dem.

Att borra i arktiska förhållanden är mycket riskfyllt och Shells senaste försök 2012 slutade i fiasko när deras oljeplattform drev upp på land. Ett oljeutsläpp under isen i denna känsliga miljö skulle ha förödande konsekvenser för isbjörnar, valar och alla andra som lever i Arktis.

Klicka här om du vill vara med att uppmana
Obama att stoppa oljeexploateringen i Arktis.

Motståndet mot Shell ökar. The New York Times – en tidning vi vet att Obama gärna läser – har publicerat två uppmärksammade artiklar som dömer ut Shells arktiska borrplaner och kallar dem ”dåraktiga och onödiga”. Över 500 000 människor har redan skrivit till amerikanska myndigheter för att protestera mot oljeborrning i Arktis.

När Obama nyligen presenterade ett förslag om ett starkt skydd mot olje- och gasexploatering för delar av Alaska, visade han tydligt att han vill använda sin sista mandatperiod för att lämna någonting bra efter sig. Det här kan vara vändpunkten som gör att vi kan stoppa Shells borrplaner.

Under de närmaste månaderna kommer USA:s regering bestämma om Shell ska tillåtas borra utanför Alaskas kust i år. En tydlig markering från människor över hela världen kan påverka beslutet i rätt riktning.

2015-02-08

 

Utdrag ur ett meddelande från Greenpeace 27 januari 2015

Tack vare dig och alla andra som engagerat sig för Arktis tog vi flera viktiga steg mot att skydda denna unika plats under förra året:
Vi tog kravet att göra Arktis till en fristad vidare till FN. Vid ett möte med FNs generalsekreterare Ban Ki-moon överlämnade vi över 6,5 miljoner underskrifter. 
Vi fick LEGO att bryta sitt samarbete med Shell - en viktig signal till alla oljebolag som planerar att borra i Arktis.
Europaparlamentet ställde sig bakom vår vision om en Arktisk fristad tillsammans med över tusen kända och inflytelserika personer som skrev under Arktisdeklarationen. Skådespelerskan Emma Thompson och ögruppen Kiribatis president Tong följde med oss till Arktis och vittnade om skönheten och hoten Arktis står inför.
Under 90 timmar stoppade vi Statoils oljeplattform utanför naturreservatet Björnön och ockuperade deras borrplats, samtidigt som norska miljöministern fick 10 000-tals mejl med uppmaning att stoppa borrningarna.
Vi gjorde gemensam sak med inuiterna i Clyde River i kanadensiska Arktis som kämpar mot seismiska tester som hotar narvalarnas hem.
Att vi åstadkommit så mycket tillsammans ger mig hopp! 2015 kommer att bli ett händelserikt år, och jag hoppas du vill fortsätta att engagera dig. 

Shell har sagt att de ska ge sig tillbaka till Arktis för att borra i sommar. De försökte provborra i Arktis 2012, vilket slutade i fiasko när borrplatformen slet sig och drev upp på land. Efteråt visade det sig att Shell allvarligt åsidosatt säkerheten. Vi får inte låta det hända igen.

Jag hoppas att du vill fortsätta kämpa för Arktis framtid tillsammans med oss under 2015. Låt det här bli året när vi på allvar sätter ner foten och stoppar exploateringen av Arktis!

Therese Jacobson,
Ansvarig för Arktisfrågor, Greenpeace

 


Den 14 augusti 2013 meddelar Reuter:
Partido Popular, Spaniens konservativa styrande parti, har beslutat lägga skatt på egenproducerad solenergi. Med skatten vill staten betala sina skulder till de stora elproducenterna. Men med en skatt på 6 eurocent (cirka 55 öre) per kWh blir det svårt att få ekonomin att gå ihop för privatpersoner som installerat solcellpaneler på sina hus. Avskrivningstiden för en typisk anläggning tredubblas och det blir inte längre möjligt att sälja överskottselen till nätet.

I ett Spanien med massarbetslöshet och flödande sol skulle många hushåll kunna täcka nästan hela sitt elbehov med solcellspaneler, men den möjligheten skjuts nu i sank. Den som på något sätt går emot detta riskerar böter på mångmiljonbelopp.

Reuter 14 aug 2013
Nya Dagbladet 17 aug 2013

Den 12 januari 2015 skriver Dagens ETC om en liknande attack mot egenproducerad el i USA:
Familjerna Koch (ägare av Koch Industries, ett av de allra största privat ägda företagen i USA och med intressen i oljeindustrin) och Walton (äger bland annat butikskedjan Walmart) bedriver en intensiv lobbyverksamhet för att få stopp på utvecklingen av egenproducerad el. De har redan lyckats få igenom en skatt på egenproducerad el i Arizona vilket gjort att nyinstallationen av solcellspaneler avtagit med 40 %.

I Spanien bromsas utvecklingen mot en hållbar energiförsörjning upp av att staten har skulder till energibolag, i USA bromsas den upp av av privata intressen. Vägen till en hållbar framtid är stenlagd med särintressen.

Dagens ETC, 14 jan 2015
Vice News, 9 okt 2014
ILSR, okt 2014
Alternet, 5 jan 2015

Även:
National Geographic, 24 dec 2013

2015-01-15

 

bild: Glenn Williams, NIST

Det kom ett brev från GreenPeace

De flesta av världens narvalar lever, leker och fortplantar sig på en plats i den kanadensiska del av Arktis som kallas Baffin Bay. Området ligger utanför det lilla inuitiska samhället Clyde River. För en tid sedan beslutade Kanadas regering att tillåta oljeprospektering i området, vilket allvarligt hotar hemmiljön för 80-90% av världens narvalar.  

Invånarna i Clyde River har kämpat hårt för att stoppa projektet. De har gjort allt de kunnat för att uppmärksamma de skador projektet kan åsamka narvalarna och andra havslevande djur, men hittills har de 900 invånarna talat för döva öron. Som ett sista desperat försök har de nu vidtagit juridiska åtgärder mot sin egen regering.

Men Clyde River är inte är ensamma om att vilja skydda narvalarnas hem, och du kan också visa ditt stöd genom att skicka det här meddelandet till Kanadas premiärmininster Stephen Harper och ordföranden för National Energy Board Peter Watson.  

Innan man borrar i Arktis utförs seismiska tester. Syftet är att kartlägga oljefyndigheter under havsbotten med hjälp av mycket kraftiga ljudvågor. Ljudet från ljudkanonerna är så högt att det kan orsaka allvarlig skada på fiskar, fåglar, valar och annat djurliv.

Om inte Clyde River vinner rättsfallet kommer de seismiska testerna att starta under 2015. Det skulle vara förödande både för den arktiska miljön och dess invånare.

Therese Jacobson
Ansvarig för Arktisfrågor, Greenpeace

Jag sökte på nätet för att se om det var en större aktion, eller om det bara var GreenPeace som uppmärksammat problemet. Här är länkar till några av träffarna som ber om ditt stöd:

Ecocide Alert

Save the Arctic

Sum of Us

Här finns mer information (på engelska) om problemet:

NEB says yes to seismic testing off eastern Nunavut

Inuit community battles Big Oil to save prime Narwhal habitat

Clyde River groups launch legal challenge to seismic testing

2015-01-04

 


Ökad björnjakt dödar även fredade ungar

Ny svensk forskning har visat att ökat jakttryck  leder till att allt fler ungar dör. Mekanismen är som följer: En björnhona med ungar kan bli parningsvillig igen om ungarna dör. Det är inte ovanligt att en björnhanne som träffar på en främmande hona med ungar dödar ungarna för att sedan själv kunna para sig med honan. Björnarna håller revir och så länge ungarnas pappa finns kvar i reviret går ungarna säkra, men om han skjuts förlorar de sitt skydd när en ny hanne kommer in i reviret.

Underökningen, som finns publicerad i Proceedings of the Royal Society, har sökt sambandet mellan jakttryck och och föryngring hos björnar i Gävleborg under åren 1990-2011 och det visade sig att ett ökat jakttryck leder till att fler ungar dör trots att varken ungarna eller deras mammor får jagas.

Det här är något man måste ta hänsyn till nr man gör upp om skötselplaner och fastställer jaktkvoter.

Forskning och Framsteg 1-2015

2015-01-02

 


Vargjakt kan öka attacker mot boskap

Endast alfaparet i en vargflock föder ungar trots att flocken kan innehålla andra könsmogna individer. Jakt kan splittra flocken så att det bildas nya flockar med könsmogna par som föder egna ungar. Vargpar med nyfödda ungar väljer främst lättfångat byte vilket sätter tryck på tamboskapen. Det här är erfarenheter från USA och det är inte säkert att förhållandena är desamma i Sverige.

Forskning och Framsteg 1-2015

2015-01-02

 

WWFs fiskguide 2014
Fisk till middag finns här för nedladdning i två versioner:


lång (36 sidor)


kort (för plånbok)

Du kan också hämta dem på
WWFs webbplats

 

 

 

 

 

 

WWFs fiskguide 2015
Fisk till middag finns här för nedladdning i två versioner:


lång
(kommer snrt)


mini (för plånbok)

Du kan också hämta dem på
WWFs webbplats