Naturskyddsföreningen
Nordanstig
 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
 
 
     
     
 

KLOTET 2013

Det här är vad som förekommit på
KLOTET under år 2013

Obs! Det kan finnas externa länkar som inte fungerar längre

 

 


Branschen vill stoppa råd om minskad elanvändning ...

... är rubriken på ett inlägg på DN-debatt 14 maj 2013, undertecknat av bland annat företrädare för Naturskyddsföreningen, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag och Energieffektiviseringsföretagen. De riktar ljuset mot en kraft som verkar i riktning mot den katastrof vi andra försöker undvika.

Det är Svensk Energi som vill att medlemsbolagen ska sluta informera kunderna om vikten av att spara energi.

Läs hela artikeln här.

2013-05-14

 

Platser som kan vara förorenade av miljögifter i Nordanstigs kommun.

 

Sverige har aldrig haft så mycket skog som nu?

 


Misstänkt för bidöd – förbud för Neonikotinoider

Det finns många åsikter om hur mycket nikotinoiderna har spelat in i den minskning av bisamhällena som ägt rum de senaste åren, både i USA och Europa. En omröstning i Bryssel måndagen 29 april 2013 ledde till att ett beslut om förbud mot dessa insektsgifter kommer att fattas av EU-kommissionen.

Stora ekonomiska intressen har varit verksamma för att hindra förbudet, men det verkar nu vara på plats.

Emot förbudet:
Storbritannien, Tjeckien, Italien, Ungern, Rumänien, Slovakien, Österrike och Portugal.

Avstod från att rösta:

Irland, Litauen, Finland och Grekland.

För ett tvåårigt förbud:

Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Spanien, Frankrike, Cypern, Tyskland, Lettland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Slovenien och Sverige.

Uppgifterna kommer från The Guardian 29 april 2013.

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och CKB, Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel, ordnade i december 2011 en workshop i ämnet.


"Inte bara honung" är en ny dokumentär om vårt förhållande till bin. (regi: Markus Imhof). Filmen distribueras av Folkets Bio. Här finns mer att läsa och en kort förhandstitt.
 

2013-05-02

 

Har du funderat på vad du köper
och hur dina inköp kan göra skillnad?
Här är några tips från Naturskyddsföreningen.

 

Monsanto vill kontrollera ännu mer av livsmedelsproduktionen i världen genom att hävda rätten att ta patent på liv. Läs mer här.

 

Tycker du att det är rimligt att kärnkraften står för sina egna kostnader? I så fall kan du överväga att skriva på en petition som går ut på att förmå EU-kommissionen att se till att varje kärnkraftverk försäkras så att det finns täckning för åtminstone en del av det som annars måste tas via skatter när en olycka inträffar.

 

OLJESAND

Den industrialiserade världens utveckling har baserats på billig energi, men den tiden är slut nu. Oljan är snart inte så billig. Det kommer att kosta mer och mer att få fram den, både i kronor och med tanke på vad den kostar miljön. Gränsen kommer närmare hela tiden, den gräns som betyder att det kostar mer energi att få fram oljan är nästan lika stor som den energi man får fram.

I Kanada har man funnit stora mängder sand- och lerblandad trögflytande olja (s.k. bitumen) som man nu ger sig på. Den kommer också att ta slut en dag, och de sår den lämnar efter sig får våra barn och deras efterkommande leva med. Visst läker jorden så småningom, men då talar vi om tidsrymder som ser kulturer komma och gå.

Oljesanden kan utvinnas på olika sätt, via dagbrott eller, när det gäller djupt liggande förekomster, via borrhål. Om du vill veta mer om den kanadensiska oljesanden finns här några länkar:

En artikel på Wikipedia ger en bakgrund.
Greenpeace berättar om motståndet mot den här utvinningen.
Sveriges Radio har tagit upp ämnet, bl.a. i Vetenskap&Miljö, men också i programmet Klotet. Här finns också länkar till själva programmen.

Det kan också vara värt att ta en titt på Statoils beskrivning av vad de har för sig.

Sen får var och en döma själv.

 

 

 

 

Om du är intresserad av hur cesiumläget i kommunen var för ett tjugotal år sedan finns här ett par rapporter från Radiakgruppen Nordanstig.

Rapport 1987-1992
Rapport 1987-1995

Även om det fortfarande finns mätbara mängder cesium i skogarna har situationen blivit bättre. Förra årets (2012)  älgmätningar från områdena runt Gnarp låg inte högre än några hundra becquerel/kg. Framför allt vissa svampar har fortfarande ganska höga värden.

 

 

 

Frankrike har satt stopp för trådlösa nätverk i skolorna. Man vill undvika riskerna med strålningen. Sverige gör tvärtom och går därmed emot EUs rekommendationer.

Läs mer här
... och här

Se även föreningens yttrande
"Strålande tider"