Naturskyddsföreningen
Nordanstig
     
 

REPORTAGE

 
 

Algblomning 2017

 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
     

I månadsskiftet september-oktober 2017 kom det in rapporter från Hudiksvall och Norrfjärden om en sen algblomning. I Sörfjärden lyckades jag ta några prover och dokumentera den med några bilder.

Fredagen den 29 septemeber var jag och Bera (vår hund) på promenad längs Sörfjärdsstranden. Vädret var mulet som det hade varit de senaste veckorna. Folktomt på stranden och stilla vågskvalp. Vattnet var rent och klart och här och där låg uppsköljda tångbankar som det brukar kunna bli på hösten.

Men så på en sträcka på några tiotal meter var vattnet alldeles grönt av alger – eller rättare sagt cyanobakterier1 (blågröna alger”).

Uppe i sanden, där blomningen fått torka lite, övergick den klart gröna färgen till turkos. Det här var på en sträcka på något tiotal meter. Sedan blev vattnet klart igen. Blomningen kom inte tillbaka förrän vi kom till vår lite mer skyddade badvik. Där var avsättningen med koncentrerad och här låg också en hel del döda fiskar: storspigg och små kusttobis2.

Några dagar senare (1 oktober) återvände vi för att ta prover på blomningen, men då var vågorna starkare och det enda som fanns kvar låg på sanden i badviken. Jag tog med mig några fiskar, lite av den gröna sanden och lite annat som kunde vara av intresse och satte mig vid stereoluppen. Det här var vad jag såg:

En massa små spiraler. I hörnet till höger ligger de gyttrade som en klump. I ljusmikroskop gick det att få en närbild och man ser de enskilda celler som formar spiralen. En del cyanobakterier bildar ju kolonier.

e

Min gissning är att det rör sig om en Anabaena-art, kanske Anabaena spiroides. I så fall är det fråga om en mycket giftig blomning med gifter som angriper nervsystem och lever. Varje år rapporteras dödsfall bland hundar och kreatur.

Under alla förhållanden måste man visa respekt för alla typer av algblomning och vi får hoppas att den här snart har sköljts bort och dragit ut till havs.

1 Cyanobakterier bildar ett eget rike mellan alger och bakterier. De är encelliga, men kan bilda kolonier. Genom fotosyntes kan de utnyttja solen som energikälla. De saknar cellkärna.

Mer information, se Wikipedia,

2 Tobis är en liten långsmal fisk. Exemplaren som låg döda i Sörfjärden var inte mer än fyra-fem centimeter, men tobisen kan bli upp emot ett par decimeter. På bilden syns inte att ryggfenan sträcker sig längs ryggen nästan ända fram till gälarna.

Mer information, se Artdatabanken.

Ytterligare information om den aktuella algblomningen, se Länsstyrelsen Västerbotten

 

Bosse Lundberg
(text och bild)