Naturskyddsföreningen
Nordanstig

Korpåsen

     
 

NORDANSTIG

 
 

Värdefull natur

 
 

Korpåsen

 
     
     
   
     
     
     
 

 
     

Korpåsen ligger ett gott stycke nordväst om Hassela, eller kanske rättare sagt västnordväst. Avståndet från Hassela till Korpåsen är ungefär som mellan Hassela och Bergsjö, knappt tre mil. Följ väg 770 från Hassela och ta av till vänster efter ungefär 13 km från avtagsvägen till Ersk-Matsgården. Sedan är det bara 3 km till Korpåsen.

Korpåsen etablerades som finnbosättning i slutet av 1700-talet. Under 1800-talet växte den till att bli den största byn i Hassela socken. När den var som störst fanns där 24 gårdar med en befolkning på 170 personer. Jordbruket var baserat på djurhållning med ängen som det dominerande ägoslaget.

Strax före mitten av 1900-talet avfolkades byn snabbt och övergavs slutligen helt 1965. Numera är de flesta gårdarna rivna, men fem kan finnas kvar som fritidsbostäder. Strax sydväst om Korpåsen ligger Lamsås och Laxbo där det eventuellt finns kvar ett visst jordbruk.

Förr var byn avgränsad mot skogen av en gemensam gärdsgård och innanför den utnyttjades så gott som all mark för slåtter. Dessutom fanns här och var små odlingar och s.k. svalar som betades först sedan de skördats. Mellan de små stenrensade svalarna bedrevs hackslåtter med lie.

Det småskaliga jordbruket och de varierande terrängförhållandena med block och lutningar har gjort att området i dag är en mosaik av igenväxande slåtterängar av lundkaraktär, åkertegar och kärr. Den rika ängs- och lundfloran med numera sällsynta ängsväxter som fältgentiana, smörbollar, låsbräken och brudsporre finns det förhoppningsvis rester kvar av eftersom några hektar ännu i slutet av 1900-talet hävdades genom slåtter och bete.

Det har i alla fall tidigare funnits en mycket artrik flora med bland annat låsbräken, höstlåsbräken, fältgentiana, brudsporre, vårbrodd, fjälltimotej, blåsuga, grönkulla och slåtterfibbla, men vad som finns kvar i dag är svårt att säga eftersom området redan vid millennieskiftet var statt i snabb igenväxning.

I områdets södra del finns intressanta rikkärr och källkärr och särskilt Lamsåstjärnarna har (haft?) en särskilt skyddsvärd flora med Kung Karls spira, odonvide, gräsull, trindstarr och den sällsynta myrstarren.

efter Värdefull natur i Gävleborg , Länsstyrelsen i Gävleborg 1997:12
sid 440 objekt nr 3 i Nordanstig

 

Intresseaspekter
(rangordnade)

– Kultur- och odlingslandskap
– Botaniskt värdefullt
– Tilltalande landskapsbild
– Av intresse för friluftslivet

Av högsta naturvärde och ett särskilt hänsynskrävande område. Korpåsen är av riksintresse för naturvård.