Naturskyddsföreningen
Nordanstig
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
 
 
     
     
     
 

KLOTET 2017

Det här är vad som förekommit på
KLOTET under år 2017

Obs! Det kan finnas externa länkar som inte fungerar längre

 
 

 

 

Be bokförlagen stå upp för det fria ordet och för skyddet av miljön!

Det vore förödande för miljön om ett enda företag lyckades tysta våra röster. Resolute Forest Products, Kanadas största skogsbolag, stämde förra året Greenpeace på mer än 1,9 miljarder svenska kronor.

Greenpeace har under åren dokumenterat och exponerat Resolutes verksamhet – som avverkningar i viktiga områden för den hotade nordamerikanska vildrenen, brist på samtycke till avverkning i urfolkens traditionella landområden och missvisande miljömärkning av papper.

Istället för att se över sin policy valde Resolute att svara med stämningar för att skrämma oss till att dra tillbaka kritiken.

Stå upp för yttrandefriheten och hjälp oss fortsätta kämpa för miljön!

Om andra stora företag inspireras att använda samma taktik mot medier, medborgare och andra organisationer som kritiserar dem, kan det få förödande konsekvenser.

De två stämningarna är riktade mot samma kampanj. I den senare av dem, som pågår i USA, försöker man få anklagelsen att passa in under en amerikansk lag som ursprungligen infördes för att komma åt maffians aktiviteter. I stämningsansökan betraktas helt vanligt miljöarbete som kriminella aktiviteter.

Stämningarna så stora och omfattande att de kan hota Greenpeace som organisation. Vi riskerar att hela vår verksamhet, från efterforskningar till informationskampanjer och insamling, bedöms som kriminell.

Vi söker öppet stöd hos Resolutes egna kunder. Stora förlag som Penguin, Random House, HarperCollins, Simon & Schuster, och Hachette köper papper från Resolute. Därför ber vi dem göra två saker:

  • Kräva att Resolute producerar papper utan att skada områden som är viktiga för bevarandet av den biologiska mångfalden.

  • Uppmuntra Resolute att sluta attackera yttrandefriheten.

Klicka här om du vill vara med och skriva på vårt brev till de stora bokförlagen.

Den 31 maj kommer vi att överlämna brevet med alla underskrifter på en av de största bokmässorna i världen.

Skogen behöver våra röster även i framtiden!

Tack för ditt stöd!

Frode Pleym
Chef Greenpeace Sverige

2017-05-18

 


Greenpeace bemöter skogsindustrins kampanj

Skogsindustrins påkostade reklamkampanj ”Svenska skogen” syns överallt just nu. Den sprider påståenden som att ”70 % av Sverige består av skog”. Sanningen är att en alltför stor del av skogsmarken består av kalhyggen där man har odlat gran och tall.

Vi kan inte låta skogsindustrin stå oemotsagd och bestämde oss därför för att möta deras myter med en egen kampanj – www.svenskaskogen.org

Skogsindustrins påståenden om den svenska skogen står i stark kontrast till Naturvårdsverkets uppföljning av hur Sverige klarar miljömålet om levande skogar. Naturvårdsverket konstaterar bland annat att mångfalden av liv i skogen minskar. [1] När skog kalhuggs och återplanteras förlorar mängder av hotade växter och djur sina hem. Trots det är mindre än 5 % av den svenska skogen skyddad på riktigt. [2]

Vi har inte industrins reklambudget, men tillsammans med dig och tusentals andra engagerade människor kommer vi att skydda det som finns kvar av riktig skog.
Skriv på för att skydda den svenska skogen och hela det norra skogsbältet!

2017-04-06

 


Ett brev från Greenpeace:

Jag är väldigt glad att kunna berätta att det nu är officiellt: vi drar arktisk oljeexploatering inför rätta i en historisk rättegång!

Vi stämmer den norska regeringen för att de öppnar upp stora nya områden för arktisk oljeborrning. [1] Men det här är inte bara en fråga för Norge – i en värld där vi vill hålla klimatförändringarna under apokalyptiska nivåer kan vi inte öppna några nya oljefält i Arktis. Det är vi tillsammans som kan avgöra vilken typ av planet vi lämnar till våra barn.

Stödet för vår stämning [2] har varit överväldigande och hittills har mer än 150 000 människor anslutit sig för att hindra oljejättar, som svenska Lundin Petroleum, från att få tillstånd att börja borra i Arktis. Om du inte redan har skrivit under kan du göra det här.

Vi måste agera mot klimatförändringarna innan det är för sent.
Tack för ditt stöd! Du gör skillnad.

Frode Pleym,
Chef för Greenpeace i Sverige
PS. Rättegången drar igång 13 november i Oslo.

[1] Bloomberg

[2] NRK

2016-02-16

 


Resultatet av en medborgarkampanj:
Gore Fabrics slutar använda
PFAS (högflourerade fluorkarboner)

Greenpeace meddelar att Gore Fabrics (tillverkaren av GORE-TEX) talat om att de kommer att eliminera skadliga fluorkarboner från sina vatten- och smutsavstötande material! Gore Fabrics är en av världens största producenter av väderskyddande material för friluftsutrustning. Beskedet kom vid friluftsmässan ISPO i München.
Det här är resultatet av en medveten kampanj där folk skrivit till olika tillverkare av friluftsutrustning och bett dem sluta förorena naturen. Trycket har också kommit via sociala medier och inte minst genom att man gått till butikerna och krävt PFAS-fri utrustning.

Det här visar att det visst spelar roll vad du som privatperson gör. Bli aktiv som kund, ring företagens kundtjänster med dina synpunkter, tig inte still i affärerna, ha synpunkter, ställ krav!.

När det gäller PFAS i friluftskläderna visar det sig att friluftsmärkena har lyssnat. Sedan kampanjen drog igång 2015 har flera märken gått ut och sagt att de ska ta bort fluorkarboner ur sina produkter. Detta har satt tryck på Gore Fabrics att ta fram material utan skadliga fluorkarboner. Nu har de sagt att de kommer att göra det!

2017-02-10

 


Det nya året 2017 ska få börja med några händelser som visar att 2016 inte var ett så dumt år trots allt. Informationen är hämtade från andra media, så det finns fog för sund källkritik. Därför finns länkarna till källorna med, men det gör inte källkritiken mindre nödvändig. Men hur som helst: allt är inte mörker.

   2016

   Januari–Februari

Peru och Bolivia gick samman i en 500 miljondollarinvestering för att restaurera och skydda sjön Titicaca, Sydamerikas största sötvatten.
Läs mer:  HNGN

U.S. Fish and Wildlife Service förkunnar att manaterna (sjökor) inte längre är globalt hotade.
Läs mer: Scientific American

   Mars

USAs regering övergav sitt årsgamla beslut att borra efter olja i Atlanten.
Läs mer:  Guardian

Yellowstones grizzlybjörnar hade gjort en av historiens största återhämtningar.
Läs mer:
National Geographic

   April

Chatham House (Englands kungliga institut för internationella affärer) gav ut en rapport med titeln Big Oil is screwed (”Oljan är körd”).
Läs mer: Chatham House

En fjärdedel av Europas länder tillkännagav att de hade gjort sig fria från kolberoendet.
Läs mer: EcoWatch

   Maj–Juli

Kanada, Mexiko och USA enas om att hälften av elen skulle komma från förnybara källor år 2025.
Läs mer: Time

Fler än 800 000 frivilliga i Indien planterade mer än 50 miljoner träd under en dag. Landet planerar att återbeskoga 12 % av landet.
Läs mer: National Geographic

   Augusti–September

Jättepandan togs bort från listan över utrotningshotade arter. Status har ändrats från ˮstarkt hotad” (endangered) till ”sårbar” (vulnerable).
Läs mer: Guardian

   Oktober

IEA (Internationella energirådet) rapporterar att en halv miljon solpaneler installerades varje dag i världen år 2015. Samtidigt passade man på att skriva upp sin femårsprognos för förnybara energikällor.
Läs mer: IEA

   November

Indien inviger världens största solcellspark och är nu på väg att 2017 bli nummer tre i världen på solcellsmarknaden.
Läs mer: Al Jazeera

Storbritannien åtar sig att fasa ut kolet till år 2025, Frankrike vill nå det målet redan 2023 samtidigt som Tyskland lovar att minska sina utsläpp med 95 % till 2050.
Läs mer: Guardian

   December

Kanada och USA tillkännager i ett gemensamt uttalande ett permanent förbud mot havsbaserad olje- och gasutvinning i Arktis.
Läs mer:  CBC News

   Skog

Norge har som första land i världen sagt att det inte ska ske någon avskogning alls i landet. Läs  mer: The Independent

Brittiska Columbia har skyddat 85 % av en av världens största tempererade regnskogar där den vita björnen (Spirit Bear) har sitt hem.
Läs mer:  Reuters

   Hav

Efter nästan tretton års förhandlande har Malaysia upprättat en havspark omfattande en million hektar där lokala och kommersiella intressen ska få rum utan att områdets långsiktiga hållbarhet sätts ur spel.
Läs mer:  Guardian

Under år 2016 har fler än 20 länder lovat avsätta mer än 5,3 miljarder dollar för havens bevarande och skapat 40 nya havsreservat med en sammalagd yta av 3,4 miljoner kvadratkilometer (Grönlands yta är knappt 2,2 miljoner kvkm – ö.anm.).
Läs mer:  Reuters

Bland dessa reservat ingår ett reservat längs Antarktis kust som är det hittills största som har skapats.
Läs mer:  National Geographic

   Atmosfär

Nyare forskning har visat att luftföroreningar i form av försurning har minskat så att syra-innehållet i atmosfären  nu är nästan tillbaka till de nivåer som rådde innan de började stiga på 1930-talet.
Läs mer: Science Bulletin

Det globala utsläppet av koldioxid från förbränning av fossila bränslen steg inte alls under 2016. Det är tredje året i rad som utsläppen ligger på en jämn nivå.
Läs mer: Scientific American

I juni visade en undersökning att ozonhålet nu har krympt mer än 3,9 niljoner kvadratkilometer sedan 2006. Vissa anser att det kommer att vara fullständigt utläkt runt 2050.
Läs mer: Sydney Morning Herald

   Vatten

År 2012 enades Mexiko och USA i ett unikt samarbete för att ge nytt liv åt Colorado-floden. 2016, fyra år senare är resultatet förvånande.
Läs mer:  Audubon

   Storföretag

Uruguay vann en process mot Philip Morris inför Världsbanken vilket satte ett prejudikat som kan utnyttjas av andra små länder som vill minska tobaksbruket.
Läs mer:   CS Monitor

   Energi

En snabb teknisk utveckling tillsammans med politisk uppbackning runt om i världen har lett till att det satsats mer på förnybar elproduktion än på någon annan metod att producera el, kol inberäknat.
Läs mer: Gizmodo

Kinas regering har förbjudit nya kolgruvor, skapat nya regler för elnätet och fördubblat sina ambitioner för förnybara energikällor fram till år 2020.
Läs mer: WRI

Under 2016 kunde Costa Rica klara sig helt på förnybar energi under 100 dygn. Det nya målet ligger u på att klara ett helt år utan fossila bränslen.
Läs mer:
The Independent

En ny rapport hävdar att Kina nådde sin koltopp under 2014.
Läs mer:
Guardian

Kina installerade 20 GW solpaneler under den första halvan av 2016 vilket är tre gånger så mycketsom under samma period för ett år sedan.
Läs mer: Reuters

Världens största havsbaserade vindkraftspark har fått klartecken för att förtsätta in i fas två.
Läs  mer: Guardian

Mexico avsätter 6 miljarder dollar och Argentina 2,7 miljarder dollar för investeringar i förnybar energi. Skottland har för första gången anslutit undervattenstubiner till elnätet och i Storbritannien har solen genererat mer el än kolet.
Läs mer: Independent UK

   Nedskräpning

Befolkningen i Mumbai har utfört historiens mest omfattande strandstädningen och samlat in mer än 4 000 ton skräp.
Läs mer: Washington Post

Användningen av plastpåsar har avtagit kraftigt i England beroende på en avgift om 5 pence (drygt 50 öre) som infördes 2015.
Läs mer: BBC

Italiens regering har uttalat sitt starka stöd för nya lagar som är avsedda att minska de stora mängder mat som varje år kastas i landet.
Läs mer: Independent

   Djur

Vid årets CITES-konferens (en konferens som reglerar handeln med vilda djur) enades 183 länder om det hittills starkaste skyddet för hotade arter som papegojor, noshörningar, tumlare, rockor och elefanter.
Läs mer: Washington Post

Vargen har börjat återkomma i Europa och för första gången sedan den amerikanska revolutionen har vildlaxen börjat leka i Connecticut River.
Läs mer: Al Jazeera

För femtio år sedan bestod populationen av den columbianska vitsvansade hjorten av 450 djur. I år tog US Fish and Wildlife Service bort den från listan över utrotningshotade djur.
Läs mer: CS Monitor

Den gröna havssköldpaddan har tagits bort från listan över utrotningshotade arter.
Läs  mer: Huffington Post

Knölvalen har tagits bort från listan över hotade arter sedan den har återhämtat sig.
Läs mer: Science Mag

USA har färdigställt regelverket som ska förbjuda kommersiell elfenbensdhandel inom landets gränser för att bromsa kriminella övergrepp mot de vilda djuren.
Läs mer:
WWF

Mongoliet har skapat ett av världens största skyddade områden för snöleoparder.
Läs mer: Snow Leopard Trust

2017-01-04