Naturskyddsföreningen
Nordanstig
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
 
 
     
     
     
 

KLOTET 2016

Det här är vad som förekommit på
KLOTET under år 2016

Obs! Det kan finnas externa länkar som inte fungerar längre

 
 

 

 

 


Ge bort en miljövänlig julgåva i år

När du skänker en gåva online kan du ladda ner ett personligt gåvocertifikat med ditt och mottagarens namn samt en bild på skogen du valt.

Berguv, järv, sibirisk tiger och amurleopard – den ryska delen av det norra skogsbältet är hem åt mängder av sällsynta djur och växter. Samtidigt är de ryska skogarna akut hotade av avskogning och bränder.

Vi behöver din hjälp för att skydda dessa majestätiska skogar innan det är för sent. En betydande del av det norra skogsbältet ligger i Ryssland. Området hotas av mänsklig aktivitet. Varje år avverkas ca 150 miljoner kubikmeter virke på ett ohållbart och destruktivt sätt i Ryssland. Över 80 % av avverkningarna är kalhyggen, med stora miljöskador som följd.

Stigande temperaturer och extrem torka, i klimatförändringens spår, gör att det blir fler skogsbränder. Samtidigt ligger människor bakom en stor del av de skogsbränder som förstör 3 miljoner hektar skog varje år i Ryssland – en yta nästan lika stor som Småland. Bränderna frigör stora mängder koldioxid till atmosfären, vilket ytterligare accelererar klimatförändringarna och skapar en ond cirkel!

Läget för norra skogsbältet i Ryssland är akut och vi måste agera nu för att minska bränderna och skydda den ovärderliga artrikedomen. Med en gåva gör du det möjligt för oss att:

Spåra och stoppa skogsbränder

Övervaka, dokumentera och avslöja miljöproblem för att kunna påverka politiker och internationella virkesköpare

Utbilda frivilliga brandbekämpare och främja brandskyddsarbetet genom Greenpeace Wildland Fire Program (WFP).

Du kan också ge en gåva direkt genom att swisha 250 kr till 123 901 24 02.

Tack för att du räddar norra skogsbältet tillsammans med oss!

Gröna hälsningar,
Lina Burnelius
Skogsansvarig, Greenpeace

2016-12-17

 

Nordea och gasledningen i North Dacota

Igår (12 december) träffade vi Nordea för att fortsätta överläggningarna om deras investeringar i företagen bakom oljeledningen i North Dakota och för att föra fram de krav ni ställt på dem.

Nordea var märkbart tagna av det massiva engagemang de mötts av i den här frågan och det var tydligt att kritiken har påverkat dem.

Faktum är att under mötet nåddes ett genombrott. Nordea meddelade att de nu kräver garantier av bolagen att oljeledningen inte ska dras genom Standing Rock Sioux Tribes land. Annars kommer de att starta en process för att sälja sina innehav i bolagen.

Det är alltså du som varit med och bidragit till att Nordea nu väljer att se över sina investeringar i Dakota Access Pipeline! Tillsammans med tusentals andra människor som har mailat, ringt och på andra sätt krävt att Nordea slutar blunda för vart deras pengar investeras, lyckades vi påverka dem.

Att Nordea sätter ner foten och ställer konkreta krav på att oljeledningen inte får gå genom Standing Rock Sioux Tribes land är en viktig framgång. Det skickar en tydlig signal till omvärlden att urfolks rättigheter måste respekteras. Och det hade inte hänt utan ditt engagemang

Vi kommer att bevaka utvecklingen noggrant och följa upp med Nordea löpande. Om vi får signaler att de avviker från det som avtalats kommer vi givetvis att informera dig och agera!

Tack för att du engagerar dig!

Rolf Lindahl
Greenpeace Sverige

2016-12-17

 


En vädjan från Greenpeace

Du kanske har läst om det norra skogsbältet, ett område med skog som sträcker sig från Kanada, genom Sverige och Finland, till Ryssland – som en grön krona runt det norra halvklotet.

De här skogarna binder mer kol i träd och mark än alla tropiska regnskogar i världen.

Att skydda det norra skogsbältet är därför livsviktigt för vår kamp att begränsa klimatförändringarna. Skriv på nu!

2010 åtog sig världens regeringar att skydda de skogar som finns kvar, genom FN:s konvention om biologisk mångfald. Trots det ödeläggs stora områden i det norra skogsbältet varje år. Om vi fortsätter att kalhugga de här skogarna kommer kolet som lagras i marken att släppas ut i atmosfären som koldioxid och andra växthusgaser.

När träd huggs ner för att bli take away-muggar och toalettpapper riskerar vi att det norra skogsbältet förvandlas från kolförråd till klimatbomb. Vi har inte råd att låta det hända!

Vi kräver att regeringscheferna i Sverige, Finland, Kanada och Ryssland håller sina löften och omedelbart agerar för att skydda det norra skogsbältet. 

2016-12-05

 


Det här är nästan för bra för att vara sant. Jättedammen i hjärtat av Amazonas är stoppad!

Efter en 30 år lång kamp för att skydda sitt hem har Munduruku-folket vunnit en avgörande seger. Detta hade inte hänt om det inte vore för att 1,2 miljoner av oss stod upp i solidaritet och sa nej till dammen.

Det har varit en intensiv tid för alla inblandade. Tillsammans har vi:

– Kartlagt och märkt ut Munduruku-folkets traditionella mark
– Pressat Siemens och andra företag att säga nej till
  dammbygget
– Samlat in 1,2 miljoner namnunderskrifter för att skydda
  Tapajósfloden

Vi har mycket att fira. Men detta betyder inte att faran är över för Amazonas. Det finns andra planer på andra dammar, så vårt arbete är inte över. Greenpeace kommer fortsätta pressa företag att hålla sig borta från Amazonas floder och se till så att Munduruku-folket kan få sin mark erkänd.

Stöd det fortsatta arbetet för att bevara Amazonas!

Tack än en gång för att du har stått upp för att skydda Amazonas. Munduruku-folket bad om vår hjälp och vi svarade. Jag skulle inte kunna vara stoltare!

Gröna hälsningar,

Erika Bjureby
Ansvarig för skogskampanjen på Greenpeace

2016-08-05

 


Greenpeace
Skydda Arktis från bottentrålare

Det första man tänker på är kanske inte destruktiv bottentrålning och stränder fulla av skräp, som trålarna lämnat efter sig. Men det är denna brutala verklighet som vår pågående expedition vid Svalbard mött.

När klimatförändringarna smälter havsisarna, som har skyddat de arktiska vattnen i årtusenden, rör sig fiskeflottorna allt längre norrut för att komma åt tidigare orörda delar av Arktis.

De hotar den otroliga mångfalden här uppe, med vattenlevande djur som valar, havsfjärilar och kallvattenskoraller. De flesta fiskefartygen i Arktis använder bottentrålar, enorma nät som dammsuger haven på fisk. Bottentrålarna, havets bulldozrar, förstör det mesta i sin väg.

Här finns en video om bottentrålning.

Nyligen fick vi några av världens största fiskeföretag att inte fiska i orörda områden i Arktis. Ett stort steg på vägen. Tyvärr finns det andra företag som fortfarande skickar bottentrålare för att plundra de arktiska vattnen. Den norska regeringen är de som kan få till ett långsiktigt skydd.

När isarna smälter och nya hav bildas i Arktis står mänskligheten inför ett val; girighet eller omsorg – låt oss välja klokt.

Tack för ditt stöd,
Arktisgänget på Greenpeace

Klicka här om du vill ge ditt stöd till skyddet av Arktis

2016-07-06

 

 


Vädjan till den norska regeringen: Skydda Arktis!

Sommarsäsongen börjar snart i Arktis, och om bara ett par månader kommer bottentrålarna än en gång att släpa sina tunga nät över den känsliga havsbotten. Stora och tidigare orörda områden skövlas, om vi inte sätter stopp för dem.

Det ryktas att en del aktörer inom fiskeindustrin har börjat lyssna på oss, vi är många som vill skapa förändring. Men det är bara den norska regeringen som har makten att skapa ett verkligt och långsiktigt skydd för området. 

Din röst behövs för att övertyga Norges miljöminister Vidar Helgesen om hur viktigt det är att skydda de tidigare orörda områdena runt Svalbard från det destruktiva fisket. Innan det är för sent.

Den tredje maj startar en diskussion i miljöutskottet om hur den biologiska mångfalden i Norge ska bevaras. Hit räknas även vattnen runt Svalbard.

Här är länken till uppropet om du vill skriva under brevet till Norges miljöminister Vidar Helgesen, för att be honom att skapa ett marint reservat vid Svalbard.

Greenpeace

2016-04-17

 


Ta en virtuell tur in i Son Doong i Vietnam
– en av världens största grott
gångar

Martin Edström har fotograferat grottan med 360-graders fotografering, så det går verkligen att se sig om. Många av bilderna är högupplösta (500 megapixlar). Använd gärna fullskärmsläge och vrid och vänd och zooma in och bjud dig själv på en tur in i en grotta vars ålder uppskattas till mellan två och fem miljoner år.

På sina ställen har taket störtat in och bildat en s.k. dolin. Här har det bildats en veritabel djungel på grottgolvet.

Grottan är än så länge skyddad och tillgänglig bara för godkända vetenskapliga expeditioner. Här är länken:

Son Doong

2016-04-06

 

Livsmedelsverket mörkar information som angår oss alla

Sveriges Radios ekosändning på morgonen den 22 mars berättade att Livsmedelsverket genom sina stickprovskontroller hittat gifter i svenska livsmedel, gifter som är förbjudna inom EU. På Kemikalieinspektionen bekräftar man att det i flera fall rör sig om hormonstörande ämnen som kan vara skadlig även i mycket små doser.

Det rör sig inte bara om importerade livsmedel från länder utanför EU; man har också hittat rester av förbjudna ämnena i till exempel apelsiner från Spanien, olivolja och vindruvor från Grekland, gurka från Nederländerna och äpplen från Belgien.

DDT har hittats i svinfett, morötter och persilja från Sverige och nikotin i svenska hönsägg. 

Enligt egen uppgift meddelar Livsmedelsverket inte sina fynd ens till de länder som levererat de giftiga livsmedlen. Det gör man bara om halterna överskrider gränsvärdena. Det är ett underligt resonemang, för gränsvärdet för förbjudna livsmedel borde väl i rimlighetens namn vara noll.

Hormonstörande ämnen verkar även i mycket låga doser och särskilt hos små barn finns faser i utvecklingen där man inte vet vad de kan ställa till med.

Ytterligare en synpunkt är att även om halterna i själva livsmedlen är låga förekommer de i odlingarna och därmed i jorden de odlas i. De speills och sprids i omgivningarna.

Det här skadar inte bara jorden och människorna utan också det samhällskontrakt som råder mellan medborgare och myndighteter. Vad ska vi med en myndighet till som mörkar viktig information och skyddar brottslig verksamhet?

Läs mer på Sveriges radios webbplats

Här finns listorna för nedladdning i pdf-format:

  Förbjudna kemikalier i svensk mat

   Livsmedel med många bekämpningsmedel

Bosse Lundberg

2016-03-22

 



Naturskyddsföreningens skogsbruk satt under lupp:

Lever Naturskyddsföreningen som de lär i skogen?

Här bemöter Naturskyddsföreningen kritiken

Den fastighet som diskussionen främst gäller är
Stubbhult 1:15

2016-03-11

 

Saken är inte utagerad.
Här följer ytterligare inlägg:

Naturskyddsföreningens avverkningsanmälningar

2016-03-27

 


Ett brev från Greenpeace angående trålfiske runt Svalbard:

Med hjälp av satellitdata och undersökningar till havs kan Greenpeace idag avslöja att ”. Rapporten presenteras idag vid en internationell fiskemässa i Bergen, Norge. De områden som nu öppnas räknas som ekologiskt viktiga och i behov av skydd.

Den smältande isen gör att nya fiskevatten öppnas för den industriella fiskeflottan i den norra delen av Barents hav runt den norska ögruppen Svalbard. Området har historiskt sett varit skyddat av isen men 50% av den har smält bort under de senaste decennierna på grund av klimaförändringarna. De tunga bottentrålarna förstör livsmiljön på havsbotten och kan därmed slå ut ett helt ekosystem. Hundratals år gamla koraller skadas.

Den nu blottlagda norra delen av Barents hav bör inte ses som en ny affärsmöjlighet – detta är vår chans att skydda det sköra ekosystemet innan det är för sent.

Fiskeföretagen i Arktis levererar fisk till ett brett nätverk av grossister, livsmedelsproducenter och restauranger runtom i Sverige, Europa, USA, Kanada och Asien. Just nu är de samlade i Bergen. En branschöverenskommelse skulle kunna skydda den känsliga miljön på havets botten i Arktis, men det kommer bara att ske om tillräckligt många sätter fokus på vad som försiggår.

Skriv på namninsamlingen för att hålla de destruktiva fisketrålarna borta från Arktis

Alla företag som säljer torsk från Barents hav löper risken att deras produktionskedja svärtas av arktisk förstörelse.

Bottentrålning är en av de mest destruktiva formerna av fiske. Under de senaste 200 åren har bottentrålning förvandlat rik havsbotten som en gång sprudlade av liv till oändliga vidder av sand och lera. De områden i Arktis som täckts av is är de sista orörda och har hittills förskonats från trålningen. De är i akut behov av skydd, innan de går samma öde till mötes.

Vill du läsa rapporten Kan du ladda ner den i pdf-format::

THIS FAR, NO FURTHER

Vill du vara med i namninsamlingen som syftar till att åstadkomma en branschöverenskommelse som sätter stopp för fisket i dessa känsliga vatten?

Skriv på namninsamlingen

2016-03-05

 


Ett brev från Greenpeace angående PFAS i kläderna:

Hur ska vi få friluftsbranschen att sluta upp med skadliga kemikalier? I dag tillför många företag PFAS för att göra kläder och utrustning vatten- och smutsavstötande. Men dessa flurokarboner blir kvar i kretsloppet under väldigt lång tid. De kan skada våra hormon- och immunsystem, hämma reproduktion och vissa har kopplats till cancer.

Så vill vi inte ha det. Vi vill njuta av vår natur utan att bidra till att den förorenas.

I veckan beslöt friluftstillverkaren Mammut att slå sig ner vid förhandlingsbordet, efter att schweiziska aktivister satt upp ett skrivbord på väggen till deras huvudkontor.    

Men svenska Haglöfs verkar tyvärr inte lika sugna på att träffas. Trots att vi hälsade på deras kontor i fredags och lämnade över en mötesinbjudan och en lista med de tusentals människor som vill att de ska sluta använda skadliga fluorkarboner, har vi fortfarande inte hört av dem.

Vi har ringt, och skickat mail. Nu behöver vi din hjälp att få Haglöfs att inse att vi gillar deras kläder, men att vi vill att de ska fasa ut skadliga kemikalier och bidra till en PFAS-fri friluftsbransch.

Skicka ett mejl till Haglöfs och uppmana dem att avgifta sin produktion (det här är en länk som du kan klicka på).

Tack för ditt stöd!

Therese Jacobson
Ekotoxikolog, Greenpeace

2016-02-23