Naturskyddsföreningen
Nordanstig

 

     
  Kåserier  
 

Bosse Lundberg

 
 

Sträckspindel

 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
     

Att sällsamma varelser är sällsamma kan bero på att man själv har en begränsad erfarenhet av världen.

En arbetskamrat behöver inte alltid hålla på med samma saker som en själv och en granne behöver inte dela ens världsuppfattning.

På gräsmattan kröp en vinbergssnäcka och det slog mig att den aldrig skulle kunna förstå vad en skattedeklaration eller en sko är och jag begrep att inte heller jag skulle kunna förstå hur vinbergssnäckan uppfattade världen. Samtidigt är vi varelser i en och samma värld.

Från tid till annan har jag sällskap av husspindlar i mitt arbetsrum. De bygger sina nät i något fönster och sitter där på heltid, vad de nu har för sig. Ett sällskap är de i alla fall.

En dag fick jag besök av en för mig okänd varelse med ett sällsamt utseende.

Jag hade inte lagt märke till den alls när den installerade sig. Plötsligt bara satt den där i fönstret på kontoret. Att det var en spindel förstod jag av nätet, men som det satt! Som en lång pinne med benen alldeles utsträckta. Och en kantig klump längst bak. Johannes, äldste sonen som är biolog sa "kolla sträckspindlar". Det verkade vara fullträff. Men vilken art? Jag har skrivit till jourhavande biolog och hoppas på svar.

Jag förstod aldrig vitsen med att välja en plats där det knappt fanns chans till ett enda byte och till slut insåg nog spindeln det också. En dag var den borta. Saknad.

Bosse Lundberg
(text och bilder)


Sträckspindlar, Tetragnatha, är ett spindelsläkte med hundratals arter, vanligast i tropiska och subtropiska områden. De bygger nät och kan gå på vatten. I Europa finns ett femtiotal arter. De kallas sträckspindlar därför att de, när de blir oroade, sträcker ut sig från för till akter så att de blir alldeles långsmala och kan smälta ihop med bakgrunden.

 

 

 


Men det var ingen sträckspindel!
Så här löd svaret från jourhavande biolog:


Spindelexperten Kajsa Mellbrand svarar att det till att börja med inte är en sträckspindel utan en spindel i familjen krusnätsspindlar (Uloboridae). Av dem har vi bara två arter i Sverige – den här heter Uloborus plumipes, knätofsspindel på svenska (och varför den heter så syns på bilden...).

Det här är en art som i Sverige främst hittas inomhus i varma och fuktiga miljöer som växthus och liknande, så har man den hemma har man troligen fått med dig den hem när du köpt växter eller annat från någon trädgårdshandel, blomsterhandel eller så."