Naturskyddsföreningen
Nordanstig

 

     
  KÅSERIER  
 

Bosse Lundberg

 
 

Jordgubbsproblemet

 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
     

Under många år har jag funderat över varför jordgubbarna som växer vid trappen aldrig bär frukt. Fast jag har aldrig försökt ta reda på varför. Tills helt nyligen.

Jag vet inte hur hur de kom dit och inte vet förra ägaren det heller. Fast bladen är dekorativa livskraften är det inget fel på: revorna slingrar sig meterlånga mot nytt territorium. Och som vanligt vinner växten. Salamiprincipen säger man när det gäller politik. En liten erövring varje gång, så liten att den inte märks och så upptäcker man efter några år att det finns mer jordgubbsblad än det var meningen.

Varje år kommer det många stora vita blommor som borde lova stor skörd, men det blir aldrig några frukter. Så frågan är varför blir det inget?

Häromdagen gjorde jag något jag kunde/borde ha gjort för länge sedan: tittade lite närmre på blommorna. Då upptäckte jag något som gjorde att jag måste jämföra med blommorna hos de jordgubbar som verkligen ger bär.

 

 

Ståndarna hos blomman till vänster verkar inte riktigt utbildade. Ståndarknapparna är små och mörka medan de hos jordgubbsblomman till höger är ljusa och välfyllda. Skillnaden blev ännu tydligare i mikroskop (Obs! Här är ordningen omvänd, den fruktbara jordgubbsståndaren är den vänstra).

 

Den vänstra bilden är ståndarna när de är alldeles färska, men eftersom jordgubbsståndaren blev så kontrastfattig ville jag rikta om ljuset och ta om bilden. Under tiden, en kvart, tjugo minuter, hade ståndarna hunnit torka lite vilket hade gjort att jordgubbsståndaren hade 'blommat' ut (högra bilden) medan ståndaren till höger såg ännu eländigare ut.

Det var i alla fall mycket tydligt att jordgubbarna vid trappen hade ofruktbara ståndare. På ett forum på nätet blev det till slut napp. Någon hade ställt en fråga om varför hens jordgubbar inte längre bar frukt och efter de sedvanliga råden om gödsling och omplantering var fjärde år kom någon med en fråga: "Du har väl inte råkat få in parksmultron?" – Parksmultron?

Medan jordgubbar vanligen är samkönade är parksmultron skildkönade och det är inte ovanligt med täta bestånd av enkönade blommor. Så här skriver Virtuella floran: "På platser där arten har förvildats i Sverige förekommer ofta bara ett slags plantor, vilket gör att de mycket sällan sätter frukt."

Bingo! Nu gällde det bara att verifiera artbestämningen. I Mossberg/Stenbergs flora beskrivs blomskaften som klädda med "täta, något nedåtriktade, fina hår".

 

Parksmultron till vänster, jordgubbe till höger. Knappast något att tveka om.

Parksmultron (Fragaria moschata) kallas också 'trädgårdssmultron' eller 'jordgubbssmultron' och har säkert också andra lokala namn eftersom de tidigare odlades för bärens skull, innan hybriden Fragaris x ananassa tog över och blev vår vanliga jordgubbe. Vill man ha frukter får man alltså lov att plantera det saknade könet. Så nu efterlyser jag hanplantor. Om någon till äventyrs har sådana att avvara kan jag byta mot honplantor. Min mejladress står nertill på den här sidan.

I väntan på äkta en äkta hälft har jag försökt pollinera med blommor från vårt vanliga jordgubbsland. Tänk om det lyckas! Det borde ju fungera.

Bosse Lundberg

(text och bilder)