Naturskyddsföreningen
Nordanstig
     
  KÅSERIER  
 

Bosse Lundberg

 
 

Vem är invasiv?

 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
     

Historien tillhör segraren – den som sitter med makten har tolkningsföreträde. Då kan man kalla andra vad som helst.

Fast historien är inte slut än.

Sydsvenskan hade i början av året (2 januari 2013) en artikel som inleddes med ” Bara i Sverige finns ett par tusen arter som ursprungligen inte hör hemma i landet. Av dem är 100–150 skadliga för ekonomin och ett hot mot den biologiska mångfalden. Ändå dröjer regeringen med att sätta in motåtgärder." Med en förkortande beteckning kallas dessa arter FIA – Främmande Invasiva Arter. Invasiv betyder ungefär detsamma som "breder ut sig ohämmat och kväver det mesta omkring sig".

Växter och djur förflyttar sig geografiskt. Frön sprids och det finns vingar och fötter. Och det finns turister som tar hem både det ena och det andra.  Eller att fartyg som blåser ballastvatten med inhysingar rakt ut i havet. Om den nya platsen passar invandrarna beror till en del del på klimatet. När klimatet ändras ändras också betingelserna.

I tidningarna läser man av och till om arter som tar för sig av ett nytt livsutrymme: kammaneter, mårdhundar, ullhandskrabbor, jätte(björn)loka ...

Där jag växte upp, på Värmdö i stockholmstrakten, fanns en gång ett rikt kräftfiskevatten tills någon vid något tillfälle tog med sig kräftpest via en baddräkt eller hur det nu gick till och så hade vi en sjö smittad med kräftpest och flodkräftans tid var ute. Meningen var att vattnet skulle få lugna ner sig och efter några år skulle sedan nya flodkräftor planteras ut, men det var någon som inte tänkte sig för, utan planterade ut amerikanska signalkräftor och så hade en invasiv art tagit över, för mot dem kan inte flodkräftan hävda sig.

Hos en vän söderut låg saxar i gräset lite överallt. Arbetsredskap. På ett par kvadratmeter av sin tomt hade han klippt sönder trettio spanska skogssniglar, så saxarna skulle ligga där de låg.

Spansk skogssnigel, Arion vulgaris (bild Hans Dahlberg)

En växt som tar över och blivit ett problem är lupinen, vars egentliga hemvist är västra Nordamerika.

Lupin, Lupinus polyphyllus (xsp?)

Visst blommar den vacker en kort tid, men den brer ut sig och kväver sina grannar, fixerar kväve och ändrar förutsättningarna för de ängsväxter som inte är så förtjusta i kväverika miljöer. I stället för prästkrage, midsommarblomster, smörblomma, renfana får vi ett lupinfält.

En liten äng som står under hot

Hemma i Gnarp växer jättebalsaminen som fält rund ladan. En gäst från bortåt Himalaya. Den vet att ta för sig och hur den kan charma. Växer sig stor och vacker, men ger inte andra växter så stor chans. Å andra sidan är den lätt att dra upp, för rotsystemet är ganska litet, men ska man hålla efter den måste man vara beredd att dra upp tusentals plantor varje år. Den har liksom inget hyfs, lika lite som ”byskvallret” – uppländsk vallört, fast byskvallret är värre med sina jordstammar till rötter. Jättebalsaminen skvätter sina frön omkring sig, byskvaller invaderar liksom lite mer betänksamt, fast med en istadig vilja.

Jättebalsamin, Impatiens glandulifera, på väg att växa till sig

Blommande jättebalsamin

Uppländsk vallört, Symphytum ×uplandicum

Så här definierar jordbruksverket en invasiv art: En främmande art ska uppfylla flera kriterier för att betraktas som invasiv. Först och främst ska den transporteras från ursprungsområdet till ett nytt område. Förutom arter som sprids medvetet finns det flera andra spridningsvektorer (ballastvatten, fripassagerare på båt eller flyg, oavsiktligt via levande växtmaterial etc). Efter ankomst måste arten kunna etablera en livskraftig population. I de flesta fall är förhållandena sådana att förekomsterna blir tillfälliga. Ett fåtal arter lyckas både etablera sig och sprida sig till omgivande miljöer. Av dessa är det ett fåtal som kan klassas som invasiva och som orsakar problem i samband med spridning och populationsexpansion.

Regeringskansliet skriver: "För att nå miljökvalitetsmålet 'Ett rikt växt- och djurliv' är det viktigt att undvika att invasiva främmande arter som kan hota människors hälsa och utarma den biologiska mångfalden förs in i Sverige och sprids vidare.”
/http://www.regeringen.se/sb/d/13399/a/198885/

Men vänta nu ett tag. ”... utarma den biologiska mångfalden ...”

”I dag slår miljögifter, sjukdomar, illegal jakt, utfiskning, förstörda livsmiljöer, främmande arter och klimatförändringar i allt snabbare takt ut arter som grodor, fåglar och tigrar runt om i världen. Allt fler forskare varnar för att världen i själva verket kan stå inför ett av människan orsakat sjätte massutdöende.”
/http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/jordens-sjatte-massdod-hotar-1/

Vem är det som är invasiv? Är vi inte allesammans lite invasiva av oss?

 

 

Bosse Lundberg
(text och bild)