Naturskyddsföreningen
Nordanstig

 

     
 

UPPROP

 
 

Arctic Sunrise

 
     
     
 

FÖRSTA SIDAN

 
     
     
     

Frige Greenpeacemedlemmarna!

Häromdagen fick jag ett e-postmeddelande med följande lydelse (jag har översatt från engelska till svenska):

 ”Vänner,

 Ana Paula är 35 år gammal och från Brasilien. Hennes avsikt var att delta i en fredlig protest mot Rysslands planer att borra efter olja i Arktis. Nu sitter hon, tillsammans med 29 andra besättningsmedlemmar från Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise, i ryskt fängelse utan att det finns några tecken på deras frigivning. Det finns i alla fall något vi kan göra för henne och resten av besättningen.

Bland de tillfångatagna Greenpeacemedlemmarna finns också några som låtit sig fängslas av solidaritetsskäl och de riskerar nu allesammans femton års fängelse på grund av ett uppdiktat åtal om piratverksamhet. Den aktion de deltog i bestod i att hänga upp en banderoll på en rysk oljerigg med en text som vände sig mot att Ryssland borrade efter olja i en av världens vackraste och ömtåligaste platser. Protester har redan hörts från flera regeringar, men Ana Paula och Greenpeace söker nu också stöd från Avaaz-samhället.”

Om du beslutar dig för att ge ditt stöd klickar du på nedanstående länk. Du kommer å till en sida där du som förstagångsbesökare ombeds uppge ditt namn och din e-postadress. Därefter klickar du på knappen ”Send”.

 Jag vill skriva under uppropet

Det upprop du skriver under kommer att skickas till regeringarna i Brasilien, Indien, Sydafrika och EU för att stärka dem i deras vilja att utöva påtryckningar på Ryssland så att de släpper de tillfångatagna Greenpeacemedlemmarna. Anledningen till att petitionen sänds till just dessa regeringar är att de är viktiga handelspartner för Ryssland. Förhoppningen är att samla en miljon underskrifter (det återstår bara knappt två hundratusen namn). Så här lyder uppropet i svensk översättning:


”De 30 män och kvinnor som var ombord på Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise hade modet att konfrontera oljeindustrin på en av de sista återstående orörda platserna på jorden. Nu har de tystats och trakasserats med falska anklagelser om piratverksamhet. Att de arresterades på internationellt vatten står i strid med FNs sjölagar. Detta oproportionerliga tillslag är synnerligen allvarligt som är något ni bör ta på största allvar – vi uppmanar er att använda ert inflytande för att förmå Ryssland att frige dessa män och kvinnor."
 

För att göra uppropet mer personligt, fanns i brevet också ett foto av Ana Paula och några ord från hennes syster. Vad det handlar om är att ge vårt stöd till helt vanliga människor som har tagit steget längre än vi själva vågat eller haft möjlighet att göra. Känner du att de agerar i ditt namn, så tveka inte att skriva på.

Jag vill skriva under uppropet

"I många avseenden är min syster en typisk brasiliansk kvinna: talför, vänlig och livsbejakande. Ända sedan hon var liten har hon känt omsorg om naturen på ett sätt som inte är så vanligt. Det är den omsorgen som gjort att hon utan att tveka varit beredd att offra sin personliga säkerhet."

... en aktion som hon och de andra genomförde för att rikta våra blickar mot vad som pågår i Arktis. Naturskyddsföreningen i Göteborg har genom sin Klimatgrupp riktat en appell till Stena som också är inblandade. Men nu gäller det först och främst att få loss dem som sitter fångna i Ryssland.

Bosse Lundberg

 

 

Avaaz är ett världsomspännande aktivistnätverk som engagerar sig i frågor rörande klimat, djurs och människors rättigheter, fattigdom, korruption, konflikter och liknande problem. Har du något du vill söka andra människors stöd för kan du bli medlem och sedan formulera ditt upprop. Det görs sedan åtkomligt på nätet för underskrifter av dem som sympatiserar med ditt ärende. Därefter kan du överlämna ditt upprop med alla namnen till den berörda parten. En elektronisk, global namninsamling med andra ord.

Avaaz webbplats
(på engelska)

Wikipedia om Avaaz (på engelska)