Utflykt på Tjuvöns norra del 2010-07-18

 
 


Fackelblomster

I det varma, vackra sommarvädret hade fjorton personer samlats på torget i Mellanfjärden. Vandringen började med en kort biltur norrut till Sundsbovallen, där vi fick veta lite om fäbodlivet  som Jättendals bönder bedrev här ända till mitten på 1940-talet. Tre stugor finns kvar på platsen.
Strätta

Återigen nere vid havet och de släta hällarna tittade vi särskilt på den insektsätande växten sileshår, som just i år verkar trivas och frodas särskilt bra i vitmossan vid ett vattenfyllt hällkar. På de röda, håriga små bladen kunde vi se att det fastnat små flugor som växten äter av.

Turen finns med i Naturskyddsföreningens broschyr ”Sevärdheter  i Nordanstigs natur”.

Ann-Christin Jäderholm

 


Berget

En stig genom skogen, med dofter av kråkbärsris, tog oss till havet. Där fick vi bekanta oss med några strandväxter: parfymdoftande vänderot, kryddig pors, kladdig klibbal och skallrande höskallra m.fl.


Rast på berget

Sen bar det av snett uppför berghällar täckta av renlav och vitmossa tills vi nådde bergets högsta topp med utsikt över kust och hav. Öarna Gran, Vitörarna och Jättholmarna väl synliga. Här rastade vi och flera kikare kom fram ur ryggsäckarna.  Bland barnen som var med fanns intresserade fågelskådare. En skock skrattmåsar passade på att visa upp sig