Växter och fåglar vid Sågudden i Bergsjö år 2010

 

Innehållsförteckning

Bakgrunden till och utförandet av inventeringen sid 2
Roliga växtfynd i de olika växtlokalerna
Vid åkerkanten och i skogen mot fastigheterna sid 3
På Såguddens platå sid 4
Slänten och stranden nedanför Sågudden sid 5
Längs stigarna mot fotbollsplanen och badplatsen sid 6
Strandängen och badplatsen sid 7
Fågelinventeringen sid 8
Resultat och slutsatser
sid 9-10
Litteratur och bilagor sid 11

 

Bakgrunden till och utförandet av inventeringen

Förfrågan om att göra en fågel- och växtinventering på Sågudden kom till Naturskyddsföreningen i Nordanstig från Högens Samhällsförening i mars 2010. Vi sade naturligtvis ja till förfrågan. Ann-Christin Jäderholm (styrelsemedlem i Gävleborgs Botaniska Sällskap, GÄBS) åtog sig att ansvara för växtinventeringen medan Sven Norman tog ansvar för fågelinventeringen.

En vårdag i början av maj gick vi en runda med Håkan Westberg från Högens Samhällsförening, boende i Högen. Han visade oss runt och vi bestämde vilken yta, som skulle inventeras. Den beskriver en triangel, avgränsad mot nordost och sydost av Storsjöns strand. Mot väster stakade vi ut en linje, som söderifrån går från reningsverket norrut längs med åkerrenen och in i skogen upp till det nyuppbyggda spruthuset, därifrån på behörigt avstånd från fastigheterna ner till stigen som leder vidare norrut mot fotbollsplanen. Därifrån en tänkt linje (stig saknas) ner mot sjön och den lilla badplatsen (gränsen mot Sagalidens Camping.) Till badplatsen finns en gångväg längs den östra sjöstranden. Kartan i bilaga 1 visar det inventerade området.

För växtinventeringen har vi gjort sammanlagt sex besök (från 10 maj till 31 aug) då olika växter observerats och bokförts. Ann-Christins medhjälpare har varit: Sven Norman, Bäling (3 ggr); Torsten Hansson, Vattrång (1 ggr); Kerstin Larsson, Vallen Jättendal (1 ggr), Kerstin Gernes, Sågtäkten (1 ggr) och Owe Nygren, Hudiksvall (1 ggr.)

Ett bra underlag fanns i en tidigare växtinventering, gjord 1987-07-13 av Göran Törnkvist och Björn Wannberg. De noterade vid detta tillfälle 122 kärlväxter. Björn Wannberg hade dessutom ett tillägg från 2005-06-19 (korallrot, grönkulla o tibast.)

Resultatet av växtinventeringen framgår i sin helhet av bilaga 2.

Medverkande i fågelinventeringen har varit Torsten Hansson, Lars och Sven Norman, Per-Ivar Persson, Ragnar Svensson och Owe Nygren. De har besökt Sågudden totalt c:a 7 gånger under tiden maj-aug. Inventeringen har omfattat fåglar, som setts eller hörts på och i nära anslutning till Sågudden (t.ex. i Storsjön). Totalt har 46 arter observerats (se bilaga 3).

Vid åkerkanten och i skogen mot fastigheterna

Marken runt reningsverket visar upp många av de vanliga gräs och ogräs, som vi är vana att se på s.k. ruderatmark (t.ex. hästhov, kirskål, hundkäx, gårdsgroblad.) Längs en liten stig ner mot Sågviken finns ett mycket rikt bestånd av frodig daggkåpa bestående av minst två arter.

Vid åkerkanten väster om spruthuset finns en litet bestånd av vitblära, en ört som vi vanligtvis inte ser lika ofta som rödblära här i Nordanstig.

I skogen fann vi de vanliga trädslagen (gran, tall, björk, lönn, rönn) och buskar (tibast, en, förvildad spirea.) En gammal och mer än 20 m hög björk (bilden) fångar blicken. Två ganska vanliga buskar som vi inte lyckades återfinna, men som registrerades 1987 är druvfläder och olvon. De kan eventuellt ha försvunnit vid slyröjning. Undervegetationen är ljung, blåbär, odon, lingon, hallon, stenbär, ekbräken, trolldruva (se bild på sid 10) med flera. Där finns också gläntor med gräs (piprör) och stora liljekonvaljbestånd växer under lövträden.

Örter som förekommer i denna blandskog är t.ex. vårfryle, skogs- och ängskovall, skogsnäva, stor blåklocka, harsyra, linnea, ekorrbär, skogssallat, olika fibblor, gullris.

Att notera är t.ex. att stor blåklocka är vanligare än "vanlig" blåklocka. Skogsklocka, Campanula Cervicaria, observerades här 1987, men kunde inte återfinnas nu. Den är i dag med på Artdatabankens rödlista över hotade arter, och ska därför särskilt bevakas.

På Såguddens platå

De första vårbesöken i maj bjöd på flera överraskningar, särskilt på platån i närheten av de gamla ruinerna och lämningarna efter järnvägens stickspår. Längs den gamla banvallen och utspridda på platån räknade vi den 10 maj till 30 st plantor av blommande tibast.

Innan alla liljekonvaljer hunnit täcka över marken på platån, hittade vi en fjolårsstängel av orkidén grönkulla, vilket senare på sommaren bekräftades genom fynd av två nya plantor av samma orkidé. Det fanns även grönpyrola här.

Det mest karaktäristiska för platån under våren var en tät matta av liljekonvaljer, men en mer sällsynt art som vi gjorde bekantskap med var vårärt (se bilden ovan) som charmade med sina lysande turkosblå/lila blommor. De växte i många mindre bestånd, särskilt på kanten från ruinen söderut mot Sågviken. Andra ärtväxter som fanns på Sågudden var gulvial, skogsklöver, vitklöver, rödklöver, kråkvicker och häckvicker.

Här på platån såg vi också många varianter av höga och låga gräs, särskilt intill stigarna, t.ex. vårbrodd, rörflen, brunrör, piprör, hundäxing, kvickrot.

Slänten och stranden nedanför Sågudden

Alldeles nedanför ruinens södra sida emot stranden är terrängen sank och mycket oländig. Beroende på vattenståndet går det eller går det inte att ta sig torrskodd fram. En stor blommande växtplanta längst ut vid vattenbrynet väckte nyfikenhet i motljuset, och det visade sig vara en ovanligt hög fackelblomster (se bild ovan.) Den trängdes med vasstarr, sjöfräken och vanlig vass. I denna sankmark hittades sprängört och på södra sidan av sankmarken växer en stor rugge av vasstarr.

Fram på sommaren botaniserade vi i stenrösena och på sluttningarna runt udden och fann där bl.a. olika slag av bräkenväxter (i dagligt tal kallade ormbunkar) t.ex. majbräken, skogsbräken, nordbräken, träjon och granbräken. Granbräken är ganska sällsynt enligt floran, och det tog oss ett tag att artbestämma den, då vi först trodde det var en "snurrad och klämd" skogsbräken. Ett roligt fynd, som var en ny bekantskap för oss.

Längs stigarna mot fotbollsplanen och badplatsen

Den växt, som dominerar och ger karaktär åt marken längs gångstigarna från platån fram till fotbollsplanen och mot badet är piprör. Gräset bildar ibland en stor volm av blad där de graciösa, nära manshöga stråna kastar sig upp och ut som i en fontän (se bild ovan).

I sluttningen under lövträden fanns tidigt på våren orkidén nattviol, men det var innan gräset helt tog överhand. Enligt inventeringen från 1987, och även enligt muntliga rapporter, skall också orkidén knärot ha observerats invid stigen längs sjön, men den lyckades vi inte återfinna i år.

Längre ner mot badplatsen, mellan sjön och stigen dominerar ett annat gräs, nämligen grenrör. Det är nästan lika högt som pipröret, men skiljer sig genom att bladen sitter fördelade uppe på stråna, som dessutom grenar sig, och grenröret saknar därför den "heltäckande ryamattan" i botten.

Strandängen och badplatsen

Mellan stranden och stigen innan man kommer fram till badet finns en fin strandäng. Längs med vattnet växer gråvide och längre upp på ängen grönvide och en kanelros. Alar och björkar skuggar men ändå har ängen plats för många örter, t.ex. flenört, ängsfryle, styvmorsviol, blekstarr, älggräs och ängsklint.

Ängsklinten är ett fynd, som inte registrerats här vid inventeringen 1987. Enligt floran är den vanlig i södra Finland och har bara rapporterats på några få platser i Sverige. När vi först såg den hade den 1 cm stora, svarta "bollar" i toppen och vi fick myror i huvudet. Kunde det vara en tistel, en kardborre eller vad? Vid senare besök hade den fått sina lilafärgade blommor och visst liknar den en tistel, men den är helt utan taggar och har karaktäristiska stjälkblad.

På den lilla strandremsan mellan ängens slut (buskaget) och bryggan finns ett fint bestånd av halvgräset skogssäv. Där växte också hönsarv, som lyste med sina vita stjärnblommor i grönskan. På andra sidan bryggan fanns halvgräsen harstarr och kärrkavle. På sandstranden hittade vi också två exemplar av den trådsmalt revande smörblomman strandranunkel.

Fågelinventeringen

 

Bilderna ovan visar två typiska fåglar, som finns på Sågudden. Det är nötväcka till vänster och rödhake till höger (foton Lars-Göran Lindström.)

Sågudden utgör med sitt läge intill Storsjön och den rikliga lundartade lövskogsförekomsten blandad med barrskog en viktig biotop för många olika fågelarter. Dominerande är trastfåglar, mesar, finkar, flugsnappare och sångare. Även staren finns här. Fem rödlistade arter har noterats (drillsnäppa, göktyta, rosenfink och tornseglare.)

Storsjön i anslutning till Sågudden är p g a sin storlek och djup relativt fågelfattig. Förutom ett fåtal arter av andfåglar har vi som väntat kunnat notera storlom.

I området finns sedan tidigare ett flertal fågelholkar uppsatta. En del av dem är dock förfallna. Fågelpopulationen skulle säkerligen gynnas av fler fågelholkar i området och gärna även enstaka större holkar för vissa andfåglar (t ex knipa och storskrake) i strandkanten.

 

 

Resultat och slutsatser

När detta skrivs – i oktober 2010 - då växtsäsongen är över och liljekonvaljen bär frukt (se ovan) i stället för de blommor, som vi är vana att se på bild, skall inventeringen av Sågudden summeras och utvärderas.

Av de 125 växter som ingick i den tidigare inventeringen från år 1987 har vi återfunnit alla utom följande 18 st: brakved; halvgräsen rankstarr och hundstarr; gräset kärrgröe; kaprifolväxterna druvfläder och olvon; korgblommiga växterna nysört, väddklint, åkertistel, hagfibbla och slåtterfibbla; lopplummer; vattenmåra; skogsnarv; orkidén korallrot; viveväxten topplösa, samt en växt med det förkortade namnet CALL PST, vilket vi inte lyckats härleda till någon växt i vår flora.

Vi har dessutom hittat 44 st nya kärlväxter, som vi artbestämt/namnat enligt den just utkomna upplagan av Floran (se litt.förteckn.) Att vi hittat många fler växter än de tidigare, erkänt duktiga inventerarna, beror förstås på att vi utnyttjat hela växtsäsongen med många besök. De "nya" växterna som vi registrerat på Sågudden är:
fackelblomster, sjöfräken, gårdsgroblad; gräsen storven, kärrkavle, hässlebrodd och vass; halvgräsen vasstarr, sandstarr, harstarr och skogssäv; linnea; korgblommiga växterna vägtistel, ängsklint, salladsfibblor, gatkamomill, skogssallat, pestskråp, renfana, baldersbrå, sommargyllen, lomme, hesperis, backskärvfrö och rödplister; brandlilja; nejlikväxterna hönsarv, vitblära och grässtjärnblomma; näckros, strandranunkel; rosväxterna kanelros, kvastspirea, klasespirea; slideväxterna smal trampört och bergsyra; förgätmigej; granbräken; tågväxterna ängsfryle och vårfryle; videväxterna gråvide och grönvide; gullviva; och ärtväxten rödklöver.

Beträffande fåglarna måste Sågudden betraktas som en viktig lokal. 46 arter (varav fem rödlistade) på eller i nära anslutning till Sågudden talar sitt tydliga språk. Tillsammans med den rikliga floran utgör Sågudden ett viktigt område för den biologiska mångfalden.

Det har varit ett rent nöje att ströva längs stigarna på Sågudden under sommarhalvåret. Udden är en liten pärla. Olika växtlokaler, t.ex. barrträd, lövängar, moränmark och stränder ger en mycket rik variation av växter på den begränsade yta som är Sågudden. Fågellivet är rikt och en försommarmorgon är det en upplevelse att lyssna på fågelkonserten här.

Det är förstås viktigt att den öppna marken underhålls och rensas från sly även i fortsättningen för att kunna behålla de vackra lövängarna under träden. Bilden nedan visar en blommande trolldruva.

Litteratur:

Den nya nordiska Floran (Bonnier fakta 2010), Bo Mossberg – Lennart Stenberg

Bilagor:

Bilaga 1, karta med det inventerade området på Sågudden markerat

Bilaga 2, Sågudden 2010, växtinventering

Bilaga 3, Sågudden 2010, fågelinventering

Nordanstig i oktober 2010

Sven Norman (fågelinventering, del av text och bilder)

Ann-Christin Jäderholm (växtinventering, del av text och bilder)

 
 

Familj

Art

Trastfåglar

Björktrast

Koltrast

Rödvingetrast

Rödhake

Taltrast

Mesar

Blåmes

Stjärtmes

Talgoxe

Finkar

Bofink

Domherre

Rosenfink

Sparvfinkar

Pilfink

Gråsparv

Fältsparvar

Gulsparv

Vadare

Drillsnäppa

Måsar och trutar

Fiskmås

Tärnor

Fisktärna

Flugsnappare

Grå flugsnappare

Svartvit flugsnappare

Andfåglar

Gräsand

Kanadagås

Knipa

Storskrake

Sångare

Grönsångare

Lövsångare

Svarthätta

Trädgårdssångare

Törnsångare

Gökar

Gök

Hackspettar

Göktyta

Spillkråka

Större hackspett

Storkfåglar

Gråhäger

Kråkfåglar

Kaja

Kråka

Skata

Svalor

Ladusvala

Nötväckor

Nötväcka

Duvor

Ringduva

Starar

Stare

Lommar

Storlom

Svanar

Sångsvan

Ärlor

Sädesärla

Piplärkor

Trädpiplärka

Seglare Tornseglare

Rovfåglar

Fjällvråk

 

Björkväxter Klibbal 1987-07-13     2010-07-01      
  Gråal 1987-07-13   2010-05-26        
  Vårtbjörk 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Glasbjörk 1987-07-13     2010-07-01      
Brakvedsväxter Brakved 1987-07-13            
Cypressväxter En 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
Dunörtsväxter Mjölkört 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Bergdunört 1987-07-13     2010-07-01      
Fackelblomsväxter Fackelblomster             2010-08-31
Fetbladsväxter Kärleksört 1987-07-13     2010-07-01      
Flockblomstriga Kirskål 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
  Strätta 1987-07-13     2010-07-01      
  Hundkäx 1987-07-13     2010-07-01      
  Sprängört 1987-07-13           2010-08-31
Fräkenväxter Skogsfräken 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Sjöfräken             2010-08-31
Grobladsväxter Gårdsgroblad       2010-07-01      
Gräs Kärrgröe 1987-07-13            
  Storven       2010-07-01      
  Ängskavle 1987-07-13     2010-07-01      
  Kärrkavle       2010-07-01      
  Vårbrodd 1987-07-13       2010-07-12    
  Grenrör 1987-07-13           2010-08-31
  Piprör 1987-07-13           2010-08-31
  Bergrör 1987-07-13         2010-08-03 2010-08-31
  Brunrör 1987-07-13         2010-08-03 2010-08-31
  Grenrör             2010-08-31
  Hundäxing 1987-07-13     2010-07-01     2010-08-31
  Tuvtåtel 1987-07-13           2010-08-31
  Kruståtel 1987-07-13       2010-07-12   2010-08-31
  Kvickrot 1987-07-13         2010-08-03  
  Ängssvingel 1987-07-13       2010-07-12   2010-08-31
  Älggräs 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Bergslok 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01     2010-08-31
  Hässlebrodd       2010-07-01      
  Rörflen 1987-07-13       2010-07-12 2010-08-03 2010-08-31
  Timotej 1987-07-13     2010-07-01     2010-08-31
  Vass             2010-08-31
  Vitgröe 1987-07-13           2010-08-31
  Ängsgröe 1987-07-13     2010-07-01      
Halvgräs Rankstarr 1987-07-13            
  Hundstarr 1987-07-13            
  Blekstarr 1987-07-13     2010-07-01      
  Vasstarr       2010-07-01     2010-08-31
  Sandstarr       2010-07-01      
  Harstarr             2010-08-31
  Skogssäv       2010-07-01      
Harsyreväxter Harsyra 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
Hällebräkenväxter Majbräken 1987-07-13     2010-07-01      
  Ekbräken 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
Johannesörtsväxter Fyrkantig johannesört 1987-07-13     2010-07-01      
Kaprifolväxter Linnea       2010-07-01      
  Druvfläder 1987-07-13            
  Olvon 1987-07-13            
Klockväxter Skogsklocka 1987-07-13            
  Stor blåklocka 1987-07-13     2010-07-01      
  Blåklocka 1987-07-13       2010-07-12    
Konvaljväxter Liljekonvalj 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
  Ekorrbär 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
Korgblommiga Röllika 1987-07-13         2010-08-03  
  Nysört 1987-07-13            
  Vägtistel       2010-07-01      
  Väddklint 1987-07-13            
  Ängsklint         2010-07-12    
  Åkertistel 1987-07-13            
  Borsttistel 1987-07-13     2010-07-01      
  Kärrtistel 1987-07-13   2010-05-26        
  Flockfibbla 1987-07-13       2010-07-12 2010-08-03  
  Skogsfibbla 1987-07-13     2010-07-01      
  Hagfibbla 1987-07-13            
  Salladfibblor       2010-07-01      
  Slåtterfibbla 1987-07-13            
  Prästkrage 1987-07-13       2010-07-12    
  Gatkamomill         2010-07-12    
  Skogssallat       2010-07-01      
  Pestskråp     2010-05-26        
  Gullris 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Renfana         2010-07-12    
  Maskrosor 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Baldersbrå       2010-07-01      
  Hästhov 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
Korsblommiga Sommargyllen     2010-05-26        
  Lomme         2010-07-12    
  Hesperis       2010-07-01      
  Backskärvfrö   2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
Kransblommiga Rödplister           2010-08-03  
Lejongapsväxter Ängskovall 1987-07-13     2010-07-01      
  Skogskovall 1987-07-13     2010-07-01      
  Flenört 1987-07-13     2010-07-01      
  Teveronika 1987-07-13     2010-07-01      
Liljeväxter Brandlilja       2010-07-01      
  Ljung 1987-07-13     2010-07-01      
  Blåbär 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
  Odon 1987-07-13 2010-05-10   2010-07-01      
  Lingon 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
Lummerväxter Lopplummer 1987-07-13            
Lönnväxter Lönn 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01 2010-07-12    
Måreväxter Stormåra 1987-07-13     2010-07-01      
  Vitmåra 1987-07-13     2010-07-01      
  Vattenmåra 1987-07-13            
Nejlikväxter Hönsarv       2010-07-01      
  Skogsnarv 1987-07-13            
  Rödblära 1987-07-13     2010-07-01      
  Vitblära       2010-07-01      
  Grässtjärnblomma       2010-07-01      
Näckrosväxter Näckros (blad)         2010-07-12    
Nässelväxter Brännässla 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
Näveväxter Skogsnäva 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
Orkidéer Korallrot 2005-06-19            
  Grönkulla 2005-06-19 2010-05-10   2010-07-01      
  Nattviol 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
Popplar Asp 1987-07-13     2010-07-01      
Pyrolaväxter Ögonpyrola 1987-07-13            
  Björkpyrola 1987-07-13     2010-07-01      
  Klotpyrola 1987-07-13     2010-07-01      
  Vitpyrola 1987-07-13            
Ranunkelväxter Trolldruva 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Vitsippa 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
  Kabbleka 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Blåsippa 1987-07-13 2010-05-10   2010-07-01      
  Smörblomma 1987-07-13     2010-07-01      
  Majsmörblomma 1987-07-13            
  Revsmörblomma 1987-07-13     2010-07-01      
  Strandranunkel       2010-07-01      
Rosväxter Daggkåpa 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
  Smultron 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Humleblomster 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Kråkklöver 1987-07-13       2010-07-12    
  Hägg 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
  Kanelros       2010-07-01      
  Hallon 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26 2010-07-01      
  Stenbär 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Rönn 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Kvastspirea         2010-07-12    
  Klasespirea         2010-07-12    
Slideväxter Smal trampört           2010-08-03  
  Ängssyra 1987-07-13     2010-07-01      
  Gårdsskräppa 1987-07-13     2010-07-01      
  Bergsyra       2010-07-01      
Strävbladiga (Åker)förgätmigej       2010-07-01      
Tallväxter Gran 1987-07-13 2010-05-10   2010-07-01      
  Tall 1987-07-13 2010-05-10   2010-07-01      
Tibastväxter Tibast 2005-06-19 2010-05-10          
Trebladsväxter Ormbär 1987-07-13         2010-08-03  
Träjonväxter Skogsbräken 1987-07-13            
  Nordbräken 1987-07-13       2010-07-12    
  Träjon 1987-07-13       2010-07-12    
  Granbräken       2010-07-01     2010-08-31
Tågväxter Ängsfryle       2010-07-01      
  Vårfryle     2010-05-26 2010-07-01      
Videväxter Sälg 1987-07-13 2010-05-10          
  Jolster 1987-07-13     2010-07-01      
  Gråvide       2010-07-01      
  Grönvide       2010-07-01      
Vinbärsväxter Trädgårdsvinbär 1987-07-13   2010-05-26        
Violväxter Skogsviol 1987-07-13     2010-07-01      
  Styvmorsviol 1987-07-13     2010-07-01      
Viveväxter Topplösa 1987-07-13            
  Gullviva     2010-05-26        
  Skogsstjärna 1987-07-13 2010-05-10   2010-07-01      
Vänderotsväxter Flädervänderot 1987-07-13 2010-05-10   2010-07-01      
Ärtväxter Gulvial 1987-07-13     2010-07-01      
  Vårärt 1987-07-13 2010-05-10 2010-05-26        
  Skogsklöver 1987-07-13   2010-05-26 2010-07-01      
  Vitklöver 1987-07-13     2010-07-01      
  Rödklöver     2010-05-26 2010-07-01      
  Kråkvicker 1987-07-13   2010-05-26        
  Häckvicker 1987-07-13     2010-07-01      
Örnbräkenväxter Örnbräken 1987-07-13            
Ej identifierad växt CALL PST 1987-07-13