NATUR- och KULTURVANDRING till Gruvberget 2010-07-26  
 

 

 

Över 50 personer kom till den här kvällsvandringen till Gruvberget söder om Gnarpsbadens golfbana. Gruvberget är ett område med mycket vacker natur och en intressant kulturhistora p g a sina gamla gruvhål.

Vandringen började fån Gnarpsbadens Golfklubbs parkering, där Sven Norman berättade om det gamla Vassen-områdets natur och historia innan det blev golfbana. I Vassen bedrevs tidgare jordbruk men sedan dett upphörde  har funnits olika planer. I slutet av 1960-talet var det på väg att bli flygfält här, men det rann ut i sanden.

Där stigen til Gruvberget börjar, på den sydligaste delen av golfbanan, finns en gammal krutkällare kvar från tiden när arbetet med gruvhålen pågick. Det djupaste av hålen är 60 m och inhägnat. De övriga fyra hålen är som djupast c:a2½ m. Runt själva gruvområdet och på toppen av Gruvberget är naturen mycket vacker med många förvridna gammeltallar, lavbevuxna stenblock och vacker utsikt över havet. Det blev en mycket lyckad vandring med fika på toppen av Gruvberget.