De vilda blommornas dag 2009-06-14

 
 

 

Regnväder kunde inte stoppa det lilla gäng, som ville gå med Nordanstigs Naturskyddsförening på årets blomstervandring i Holm.  Åtta deltagare plus en hund traskade längs stigen på norra sidan av Harmångersån.

 

Midsommarens blommor hukade sig i regnet, liksom vandrarna. De enda  som verkade oberörda var liljekonvaljerna, som styvnackat sträckte sig mot den skvalande skyn.

Veronica Jägbrant var vår guide och hon kunde visa och berätta om många av de över etthundra kärlväxter, som tidigare inventerats på Holm. Gröna växter utan blommor såg ut att bli dagens tema.  Såväl örn-, ek-, hult- och majbräken som  skogs-, åker- och sjöfräken fanns längs stigen. Veronica lärde oss skilja på bladen hos skogsklöver och rödklöver.  Om gräset hässlebrodd fick vi veta att det doftar gott, likt mysk när man kommer i närheten. Alla försökte känna doften i regnet, men det var inte lätt!

Vid stigens slut ligger ett stort gammalt träd, som fällts av bäver  för många år sen. Vi imponerades av att det lilla djuret kunnat fälla den stora stocken med bara tänderna som verktyg.

I  rastskyddet  blev det en mysig stämning under fikat, regnet slutade nästan upp, och på vägen tillbaka kunde vi känna lite doft av hässlebrodd  när vi passerade dungen med gräset!

Ann-Christin Jäderholm