2009-02-15 Genmanipuleringen i jordbruket

 
 
 
Nio personer kom till Bygdegården i Gnarp för att informeras av Ove Wallberg om GMO, som betyder genmodifierade organismer. Ove redogjorde sakkunnigt om situationen och om de många frågor som är obesvarade i detta brännande ämne. Hur påverkas mat, natur och miljö av GMO? Det är väldigt mycket som är oklart om riskerna. Trots detta ökar de GMO-odlade arealerna i världen men i vårt land är det än så länge minimalt. Men bland importerade produkter finns gott om GMO-modifierade, t ex majs, bomull, sojabönor och raps.  I Naturskyddsföreningen säger vi nej till GMO så länge forskningen inte kunnat besvara frågorna om alla de risker som kan finnas.
Under Naturskyddsföreningen jordbrukskampanj år 2001 föreslog vi att vår kommuns politiker skulle utlysa Nordanstigs kommun som en GMO-fri kommun. Vi fick dock ingen som helst respons på detta.
En effekt av den här träffen blev i alla fall att det nu finns två politiska motioner med förslag om att Nordanstig ska vara GMO-fritt. En av motionerna vill också att den mat som serveras i skolarna ska vara ekologisk. Även Harmångers LRF har frågan diskuterats och man är där oroade och frågande och har lämnat en motion i frågan till sitt regionförbund.
 
Sven Norman