TRISTAN DA CUNHA 2008-02-07

Sven Vinterstam, från Mellanfjärden, gjorde i fjol sitt livs resa, Han besökte under 6 veckor en av jordens mest avlägsna öar, Tristan da Cunha. Ön drabbades 1961  av ett vulkanutbrott och alla 300 invånare evakurerades till England. Ön ligger 240 mil väster om Kapstaden i Sydafrika på den Atlantiska ryggen och är en av de mest isolerade plater man kan tänka sig. Här finns varken en riktig hamn eller flygplats. Att ta sig hit i helikopter från fastlandet är också omöjligt. Avståndet är för stort. När båten med förnödenheter anländer 10 gånger om året måste måste den ankra utanför och varor får föras iland i småbåtar ( om vädret tillåter, vill säga).
Ön hyser många arter av både djur, och växter som bara finns där. Här häckar en särskild sorts albatross, och en gulnäbbad art som en gång förirrat sig till Danmark och Skåne.

Ön är en enda stor vulkan, över 2000 meter hög. Runt ön stupar branter på flera hundra meter rakt ner i havet.
Här finns ett synnerligen rikt fågelliv. En arktisk tärna har slagit sig ned på relingen till en båt för att vila upp sig inför sin fortsatta flykt till Antarktis.

Öns befolkning lever på hummerfångst, fiske och sina odlingar av potatis och fårskötsel. I stort sett klarar sig ön utan stöttning från England, förutom större investeringsobjekt som att bygga en fungerande hamn.

Ett 25-tal åhörare hade mött upp på Älgeredsgården för att lyssna till Svens engagerade och initierade skildring av ön och dess befolkning. De mycket speciella levnadsvillkoren danar speciella människor som Sven följde i deras dagliga liv i helg och söcken.

Tack Sven för en oerhört intressant presentation!

 

Stefan Haglund