EN LEVANDE NATUREN OM VINTERN Knoppe 2008-02-10

 
 
Dussinet jämnt av deltagare kom till denna vinterträff, där vi skulle kolla livet i vår natur på vintern. Vi samlades i Knoppe gamla skola, där Stefan Haglund och Veronica Jägbrant inledde med att berätta och visa bilder på spår och tecken som man kan hitta både under och på snön. Därefter gjorde vi en utflykt norrut  där vi gick uppför i ett hoppackat scooterspår.   

 


I samlad tropp på jakt efter spår

 


Räven spår på nästan rak linje

Tur, för det var en halv meters snödjup här. Vi letade spår och hittade färska rävspår och ett troligt gammal älgspår.  Stefan, som var här och rkognoscerade i början av veckan hade då sett ett förmodat järvspår, men av detta sågs intet nu.
Stefan och Veronica hade även tidigare på veckan grävt ner några plastburkar under snön och gillrat ett lock över för att försöka locka in några av de smådjur som lever mellan snön och markytan.


Veronica "silar mygg"


"Har vi hittat något,månntro?"

Dessa fällor grävdes fram och vi undersökte sedan innehållet bl a hjälp av luppburkar. Tyvärr blev fångsten mycket mager den här gången. Längs promenaden fanns även ovanligt stora enar, som vi beundrade.
Vi avslutade i Knoppe gamla skola med att fika och utvärdera denna trevliga aktivitet. Tack till Stefan och Veronica för bra förberedelser och väl genomfört och intressant program!
 
Sven Norman

 


"När det är ont om spår får man väl fixa några själv!"