Vargsymposiet i Vålodalen 3--5 mars

Överhade300 intresserade  mötte upp till 2008 års Rovdjursseminarium i Vålodalen. Seminariet anordnades för 15 gången i år. Tomas Hoberlein, Univeristy of Wisconsin tillsammans med Göran Eriksson inledde med ett föredrag om rovdjurens plats i samhället.
Båda är läarer på SLU i kursen Human dimentions. Kursen har studenter från hela Europa.
Föryngringar 2007/08 av varg

 

 

Åke Aronson från viltskadecenter berättade om varginventeringen i Sverige. man kan konstatera
18 föryngringar under det gångna året. Det fastställda målet ligger på 20 föryngringar/år. Scott Brainderd från NINA i Norge tog upp frågan om orädda vargar.

Jenny Mattison och Håkan Sand Från Grimsö forskningsstation berättade bland annat om GPS-sökning av lo och om rovdjurens påverkan på ekosystemet.

Calle Seleborg från folkaktionen Ny Rovdjurspolitik gav sin syn på hur vargen kan bli farlig för människor. ( Inga angrepp konstaterade i Sverige sedan 1821, vår anm.)
Måndagens sista punkt var visning av den intressanta filmen från Svalbard - Smälter Arktis - av den kände naturfilmaren Bo Kristiansson.
Tisdagen inleddes av Anders Angerbjörn från fjällrävsprojektet. Fjällräven var utrotningshotad. Rödräven och Kungsörnen decimerar stammen. Den förskjutning av trädgränsen uppåt som nu sker bidrar till svårigheterna för fjällräven. vinterutfodring och jakt på rödräv bidrar till att bevara stammen. Det verkar också som om 2008 blir ett lämmelår.

Madelaine Nyman från Finland redogjorde för Finlands 200 vargar spridda för landet söder om renbetesområdet. Man tillämpar EU:s Management Plans för administrationen av rovdjuren.


Onsdagen inleddes av Torsten Mörner från Jägarförbundet som redogjorde för jägarnas hållning till Rovdjursutredningen , som nu är ute på remiss. man önskar bl. a. en bättre spridning av vargbeståndet, som nu är koncentrerat till Värmland.


Susanna Löfgren, Naturvårdsverket, berättade at 30 hundar dödaes av varg under 2007. 8 vargar sköts i skyddsjakt. 1 persondödades av björn, som var trafikskadad. 181 björnar sköts
 

Sven Brunberg från Björnprojektet berättade om björnhonan Tunturi som under sin levnad fick 23 ungar och som härigenom blev mr, mormor, mormorsmor och mormorsmormor till hela 107 individer.

Djuro Kojola beskrev rovdjurssituationen i Kroatien -
ett land med dubbelt så hög koncentration av varg som hos oss. Björnen är ett problem då den matas av mäniskor.


Olof Lidberg och Susanna Löfgren redogjorde för hur man kan uppskatta illegal jakt. 30% av vargstammen dör varje år och av dessa är hälften beroende på illegal jakt


Anders Ekholm talade om att jägare är för dåligt rustade för jakt på björn. Bara i Hälsingland skadsköts  9  björnar förra året. Dessa kan vara mycket farliga.. jakt på björn ställer helt andra krav än jakt på älg.


Norge har en mycket restriktiv hållning till rovdjur - mycket beroende på att man har mängder av frigående får.Terje Bö berättade att 3000 får rivits av björn. Han berättade även om norrmännens försök att  rädda fjällräven - bl. a. genom avel och utsättning av fjällrävar.
 

Avslutningsvis genomfördes en paneldebatt kring de stora avgörande frågorna för den svenska rovdjurspolitiken. Deltagare och rapportörer från Nordanstig:

Stefan Haglund Inger Åslund Torsten Hansson