Slåtter i Rigberg 2008-07-06


 

Den årliga slåttern i Rigberg samlade 19 deltagare, vilket var mycket glädjande! Glädjande var också att det kom del nya deltagare. Det var nu sextonde året i rad vi genomförde detta. Särskilt positivt i år var också att vi hittade brudsporrar och nattviol på ställen där vi inte förut sett dem här. Så det verkar som om vårt årliga arbete ger önskad effekt. F ö genomfördes slåttern på traditionellt sätt med liar, slåtterbalk och räfsor. Även i år gjorde vi en liten höhässja, som förhoppningsvis kan komma till nytta för rådjur m fl. Som vanligt inledde vi med att berätta lite om området, dess historik  och botaniska värden. Områdets karaktärsväxt, fältgentianan, blommar här inte förrän fr o m andra halvan av augusti varför vi rekommenderade alla intresserade av den ett återbesök här då.
 
Nytt för i år var att vi införskaffat ett välbehövligt bänkbord, som "invigdes" den här dagen. Det kommer till nytta vi fortsatta besök här både vid slåtter, för botaniskt intresserade besökare och inventeringar m m. Slåttern avslutades
traditionellt med att alla bjöds på slåttermat (fläskpannkaka) och fika med wienerbröd på Ersk-Matsgården, som smakade förträffligt!
 
 
Sven Norman