Rapport från Miljökonferens om Östersjön 2008-01-25

 

 

Konferensen hölls på Rosenbad i Stockholm. Arrangör var miljödepartementet och konferensen riktade sig i första hand mot Sveriges kommuner. Ca 100 personer var med.

Information

Anders Carlgren inledde om Helsingforskommissionens (HELCOM) 4-årsplan ”The Baltic Sea Action Plan”. Där man har beslutat att arbeta inom fyra viktiga områden (förenklat):

-         Giftiga utsläpp

-         Övergödning

-         Sjöfarten (nedsmutsning och katastrofrisker)

-         Biologiska mångfalden

Man kommer att lagstifta om t.ex. hur mycket fosfor som får finnas i tvättmedel, osv.

Miljödepartementet skriver på en HAVSPOLITIK-proposition.

Kustkommuner väntas jobba över gränserna för en gemensam sak.

Det är viktigt att alla Östersjöländer samarbetar. EU kommer att betala ut pengar efter behov. Man vill också ha med Ryssland och Vitryssland på spåret.

Erfarenheter från ett tidigare projekt

Olof Johansson berättade om Kalmarsundskommissionen, ett Kalmarprojekt i samarbete med närkommuner, LRF och Högskolan i Kalmar där han varit ordförande. Då kommunen fixade och muddrade i havsvikarna tog gemene man inget eget miljöansvar – men efter samarbetet i projektet blev det resultat. Projektet har lett till bl.a. följande från Kalmar kommun:

-         Stöd till lokala initiativ (ekonomiskt)

-         Pool av teknisk utrustning för utlåning (t.ex. vassröjare)

-         Etablering av våtmarker

-         Etablering av lekområden för fisken (hälleflundra, långsiktigt forskningsprojekt)

-         Försök med biogasproduktion vid reningsverket och från alger, som man filtrerat ur havet vid algblomningen (forskningsprojekt)

Viktigaste faktorer för resultaten var enighet mellan kommuner, att jobba operativt, prioritera resurser och ta vara på engagemang.  

Vad kan vi göra nu?

Den som har nya idéer eller tekniska lösningar för en uthållig, god miljö och till nytta för alla Östersjöländerna, är välkommen att söka bidrag. Var söker man då?

 

-         Naturvårdsverket har nya pengar i Life+ (minst 10 milj per projekt från EU och 50% nationell medfinansiering är krav).  Se www.naturvardsverket.se/sv/EU-och-Internationellt/EU-arbetet-i-Naturvardsverket/Miljoprogrammet-Life-plus

-         Östersjön är indelad i regioner. De sydligare regionerna har förstås mest utbyte internationellt och har redan erfarenhet från internationella projekt. www.eu.baltic.net Här gäller att man jobbar över minst 3 länder. Man kan starta pilotprojekt här som sedan överföras till fler länder. Ryssland och Vitryssland kommer nya in i bilden nu.

-         NUTEK skall stötta och hjälpa genom EUs strukturfonder. Se www.nutek.se

-         Vid en direkt förfrågan om fortsättning på LONA-projektet blev svaret att utfallet av det tidigare projektet först måste utvärderas.

-         SIDA talade om ett ”läruppdrag” från projekt som rullat med EU-bidrag senaste 4-årsperioden. Man gör utvärderingar och metodutveckling. Se under www.sida.se/ostersjoenheten SIDA ordnar fortsatta konferenser i ämnet. En delegat föreslog en kurs i hur man söker projektpengar från EU?

 

Eftertanke

Från hela Norrlandskusten var det dåligt med representanter. Det kan ha sin förklaring. Stora internationella miljöprojekt känns inte angeläget att starta från Nordanstig. Vi har inga stora hamnar, ingen direkt sjöfart mellan oss och Finland, inga stora odlingar längs kustremsan som övergödslar osv.  Men vi är dock en del av Östersjöns kust och det vi dumpar i havet stannar där, det blir kvar och försvinner inte. Vi skall se till att bevara vårt vackra innanhav med allt som det bjuder på.

Har du idéer om vad du vill göra och vad vi kan göra i Nordanstig, så ta kontakt med Nordanstigs kommun eller hör gärna av dig till någon i vår styrelse för att bolla idéerna.

 

Ann-Christin Jäderholm