De vilda blommornas dag 2007

 
  Vi var många som tagit oss till Gränsfors för att vandra längs ån för att studera floran, och den gamla kulturbygden längst efter ån. Värdet var som allra soligast och vi njöt i fulla drag av blomsterprakten och värmen. Sammanlagt fann vi ett 70-tal olika arter. Säkerligen fanns det många fler i omgivningarna  
  Veronika Jägbrandt var vår ciceron och kunde med sin sakkunskap utreda de mest subtila skillnader mellan olika lummerarter. För att alla 35 deltagaren skulle kunna se ordentligt var vi uppdelade på två grupper. Sven Norman kunde , trots att han inte sade sig vara expert, bevisa motsatsen och berättade med stor sakkunskap även om växternas historia och hur de använts.  
  Runtomkring oss bländade vallörten med sina blåa blomklasar. Några direkta rariteter lyckades vi inte finna, men det gjorde ingenting när en stackars amatör försöker minnas alla namn på mer eller minder valiga, och mer eller mindre iögonfallande växter. Jag fick till exempel lära mig växten backskärvfrö... jag tror att den hette???  
  Gabriel Brånby, chef för yxfabriken i  Gränsfors, berättade om byns historia. Här har legat et 30-tal fabriker av skilda slag. I dag dominerar yxfabriken med ett yxmuseum som alltid är öppet, och blomkruksfabriken. Men utvecklingen stannar inte av. Här bedrivs smidesutbildning liksom timringskurser. I Gränfors satser man också på turismen och här drog Naturskyddsföreningen sitt strå till stacken genom att inventera floran längs naturstigen.  

Stefan Haglund