Svedjefinnarnas natur och liv 2005-11-13

 
 
 
Årets sista arrangemang gick av stapeln i Ilsbo Församlingshem. Anders Thyr från gården Granhult i Hassela berättade entusiastiskt och humoristiskt och med sina speciella utvikningar på temat "Svedjefinnarnas natur och liv". De första svedjefinnarna kom till vår kommuns västligaste trakter år 1598 till då helt obebyggda trakter. De kom från Savolax i Finland och sökte sig till granskogsområden där de kunde bedriva sitt svedjebruk. Savolaxerna var mycket kunniga på granskoggsvedjning och dess spår kan än idag följas i en del av växtligheten. Ett flertal än idag befintliga byar/gårdar i västra Hassela grundlades av svedjefinnarna,
t ex Gräsåsen, Kölsjön, Korpåsen, Lindsjön och Stensjön och utan svedjefinnarnas framfart hade dessa idag enbart varit skogsskiften. Anders visade även en medhavd svedjerova, som han sått och skördat på sin gård. Det speciella med denna rova är att den delvis växer ovan jord och är mycket frosttålig. Han berättade även ingående hur delikat den är vid en riktig anrättning.
Vi, ett tjugotal åhörare, tackar Anders Thyr för en mycket intressant och rolig kväll med många skratt tack vare Anders' fantastiska berättarförmåga.