SVAMPDAG PÅ ERSK-MATSGÅRDEN  2005-09-11

 
   

Ersk Matsgården med Börje Bohlin i spetsen och Nordanstigs Naturskyddsförening bjöd in till den vid det här laget traditionsenliga svampdagen i år den 11 september. Det bjöds på strålande solsken även om det var lite kyligt i luften.

Kaffet plockades fram o folk kunde ta för sig i väntan på att dagen skulle börja.

Börje Bohlin hälsade välkommen - Naturskyddsföreningen presenterade sin verksamhet o pratade om vilka programpunkter som är kvar resten av året innan svampkonsulent Annika Eriksson från Ljusdal tog över o berättade med stor inlevelse om svamparnas värld.Vilka är ätliga respektive giftiga o vilka går det att förväxla - grundregeln är alltid: Ta bara dom svampar du är absolut säker på.

Även om du inte hittar några har du ändå fått en härlig naturupplevelse.

Den svamp som börjat dyka upp nu och som klarar även frostnätter är trattkantarellen som kan vara svår att få ögonen på men om man hittar en brukar det finnas en hel massa och den lämpar sig mycketr bra att torka.

En sprakande, värmande brasa i öppna spisen och en mustigt, god svampsoppa med nybakat bröd gjorde att alla de 35-talet besökarna kände sig väl till mods när det plockades fram korgar med redan medhavd svamp eller bar iväg ut i den närliggande naturen för att om möjligt hitta några svampar som sedan Annika med vant öga talade om vilka svamparna var och vilka som kunde tas med hem för att tillagas, torkas eller frysas.

Vi hoppas på en god svamphöst och vi kanske ses på Ersk Mats även nästa år.......

Svamp...Svamp...... Ingemar